Biserica Mănăstirii Someșul Cald a fost sfinţită | În imagini

Trei ierarhi români au sfinţit duminică biserica Mănăstirii „Sfântul Vasile cel Mare” din Someșul Cald, județul Cluj.

La interior și exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate sfinte moaște.

© Facebook / Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului

Mitropolitul Andrei al Clujului, Episcopul Andrei al Covasnei şi Harghitei şi Episcopul vicar Benedict Bistriţeanul al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului au oficiat apoi Sfânta Liturghie.

La finalul Liturghiei, Mitropolitul Clujului s-a adresat celor prezenţi şi le-a spus că „pentru a nu pierde Harul Lui Dumnezeu trebuie să-i iubim pe vrășmași și să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru încercările ce se abat în viața noastră”.

© Facebook / Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului

Din partea Patriarhului Daniel, Mitropolitul Andrei i-a oferit ctitorului principal, Vasile Salanța, Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române, în semn de apreciere și recunoștință, pentru implicarea activă în viața Bisericii și pentru ctitorirea Mănăstirii de la Someșul Cald.

© Facebook / Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului

Scurt istoric

Mănăstirea de la Someșul Cald, înființată  în anul 2013, este situată pe un platou înalt, pe locul numit Vârful Plopului, în apropiere de localitatea Someșul Cald, comuna Gilău, pe malul lacului Someșul Cald, pe ruta Cluj-Napoca – Mărișel. Așezământul monahal este singurul din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului pus sub ocrotirea Sfântului Vasile cel Mare. Mănăstirea mai are un hram de vară, sărbătorit în ziua Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Piatra de temelie a complexului monahal fost pusă la data de 1 noiembrie 2013, iar pe 23 iunie 2014, în ajunul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, s-a pus piatra de temelie a bisericii mănăstirii.

În prezent, obștea mănăstirii de la Someșul Cald este formată din 10 viețuitoare, fiind îndrumate de maica stareță Maria Vulcu și cei doi duhovnici: Dan Popovici și Zosima Bârsan.

Foto credit: Facebook / Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente