Biserica Mănăstirii Probota va fi restaurată cu fonduri europene

Biserica monument istoric a Mănăstirii Probota din județul Suceava va fi restaurată cu fonduri europene. Finanțarea proiectului de aproximativ 22,7 milioane lei a fost aprobată la începutul lunii octombrie 2017.

Timp de trei ani de zile, sfântul locaş al Mănăstirii Probota din judeţul Suceava va fi suspus unor lucrări de restaurare. Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a semnat la începutul lunii contractul de finanţare pentru proiectul Restaurarea patrimoniului cultural la Mănăstirea Probota, din judeţul Suceava.

Scopul proiectului este de a pune în valoare patrimoniul cultural din satul Probota, judeţul Suceava, prin reabilitarea complexului monahal declarat monument istoric, notează doxologia.ro.

În anul 1993, biserica aşezământului monahal a fost înscrisă în lista Patrimoniului Mondial, în grupul bisericilor din Moldova cu picturi murale exterioare. Ca urmare a acestui fapt şi datorită interesului unor specialişti din Japonia, acest monument a fost supus între anii 1996-2001 unui amplu proces de cercetare, restaurare şi valorificare desfăşurat sub egida UNESCO, cofinanţat de Japan Trust Fund for World Heritage şi Ministerul Culturii din România.


Mănăstirea Probota se află la 45 km de municipiul Suceava. Încă de la întemeiere, aceasta poartă hramul Sfântului Ierarh Nicolae, după cum menţionează pisania dăltuită în piatră, aflată la intrarea sudică a bisericii:

Cu vrerea Tatălui şi cu ajutorul Fiului şi cu săvârşirea Sfântului Duh. Iată eu, robul stăpânului meu Iisus Hristos, Io Petru Voievod, cu mila lui Dumnezeu Domn al Ţării Moldovei, fiul lui Ştefan voievod cel Bătrân, a binevoit Domnia mea, cu buna mea voie în al patrulea an al stăpânirii noastre împărăteşti a zidi acest hram întru numele arhiereului şi făcătorului de minuni Nicolae, fiind egumen kir Grigorie, în anul 7038 (1530) octombrie 16.

Foto credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente