Biserica Mănăstirii Mraconia a fost sfințită

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, au săvârșit, duminică, 18 august 2013, Sfânta Liturghie și slujba de sfințire a bisericii Mănăstirii Mraconia din județul Mehedinți, la care au participat numeroși credincioși din Oltenia.

După cum a precizat Cătălin Cernătescu, redactor știri al Episcopiei Severinului și Strehaiei, la finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, le-a vorbit credincioșilor prezenți despre minunea înmulțirii celor cinci pâini și doi pești, săvârșită de Mântuitorul Hristos din milă și dragoste pentru oameni. Părintele Mitropolit a evidențiat perspectivele diferite pe care le au credincioșii și mai puțin credincioșii asupra minunii: „Oamenii mai puțin credincioși cred în minuni numai atunci când le văd. Ei așteaptă mereu minunile să se întâmple. Pentru credinciosul care are nădejde în Dumnezeu, minunea este permanentă, în viața sa și în tot ceea ce îl înconjoară, pentru că minunea este actul de intervenție al lui Dumnezeu în creație. Dumnezeu arată prin aceasta că toată făptura este în totală dependență față de El”.

Înaltpreasfinția sa a mai oferit și unele explicații referitoare la pâinea pe care omul o consumă pentru traiul de zi cu zi: „Vedem că pâinea înmulțită de Mântuitorul a dobândit calități deosebite, de multiplicare. Prin această minune, Mântuitorul ne arată și alt aspect, că pe cât suntem de darnici, pe atât ne îmbogățim mai mult. De asemenea, orice lucru luat din mâna lui Dumnezeu, este binecuvântat. Mila Mântuitorului Iisus Hristos se revarsă asupra noastră și este împlinirea tuturor cererilor noastre. De aceea, se cuvine să ne rugăm lui Dumnezeu de fiecare dată când ne așezăm sau ne ridicăm de la masă, ca să fie binecuvântată. Înălțam lui Dumnezeu hrana noastră și o primim de la El sfințită, prin rugăciune”.

Sfânta Mănăstire Mraconia se află pe șoseaua Orșova – Moldova-Nouă, în apropierea comunei Eșelnița, acolo unde era situată vechea mănăstire, „Mrăcuna”. Actualul lăcaș mănăstiresc se află într-un loc pitoresc, în fața fostului drum Traian de pe malul sârbesc, unde se află „tabula Traiana”. În apropiere sunt „Cazanele”, cea mai frumoasă și fermecătoare porțiune a Dunării, și chipul lui Decebal sculptat în stâncă.

Construirea hidrocentralei de la Porțile de Fier I a făcut ca în 1967 vechiul așezământ să fie demolat, ruinele sale fiind inundate în timp de ape. În anul 1993 se pune piatra de temelie a noii biserici, iar în anul 1995 se reînființează vatra monahală. Din 2008 mănăstirea a fost transformată în mănăstire de maici. În prezent, la Mraconia viețuiesc câteva monahii, conduse de maica stareță Teodora Angheluță.

Comentarii Facebook


Știri recente