Biserica Mănăstirii Moldovița va fi resfințită duminică

Biserica Mănăstirii Moldovița va fi resfințită duminică, 25 august, de către Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, după cum aflăm din Ziarul Lumina.

Așezată într-o zonă pitorească a Bucovinei, mănăstirea domină, de câteva secole, prin farmecul picturii și ambianța medievală, aceste meleaguri. Ctitorie a domnitorului Petru Rareș, a fost înălțată în anul 1532, fiind până astăzi una dintre cele mai valoroase mănăstiri din Moldova și din țară, vestită și peste hotare, fiind înscrisă în catalogul UNESCO între „Mari monumente ale lumii”. În istoria sa multiseculară, mănăstirea a cunoscut perioade diferite. În anul 1785, sub ocupația austriacă, a fost desființată, rămânând biserică parohială a satului. Abia în anii 1932-1934 s-a reînființat ca mănăstire de maici, necesitând ample lucrări de reconstrucție.

În prima etapă de restaurare, între anii 1954 și 1960, la Moldovița au fost refăcute chiliile și zidul de incintă. Din 1990, s-a început o nouă etapă de restaurare și conservare, sub îndrumarea maicii starețe Benedicta Tatulici, lucrări în urma cărora azi mănăstirea este într-o ținută reînnoită în toate aspectele ei.

Comentarii Facebook


Știri recente