Biserica Mănăstirii Ghighiu a fost resfințită în urma lucrărilor de restaurare

Patriarhul Daniel, împreună cu Episcopii Ieronim al Daciei Felix și Mihail al Australiei și Noii Zeelande, a resfințit luni Biserica Mănăstirii prahovene Ghighiu, în urma lucrărilor de restaurare efectuate în perioada 2017-2020.

Biserica are hramurile „Izvorul Tămăduirii” și „Adormirea Maicii Domnului”.

În această perioadă, la Ghighiu au fost restaurate biserica mare și turnul clopotniță și au fost construite un altar de vară și un lumânărar. La eveniment, Patriarhul a anunțat apariția lucrării „Valori de artă și credință la Mănăstirea Ghighiu”, scrisă de Dr. Cristina Cojocaru.

Sfințirea bisericii

Înainte de a începe sfințirea, Patriarhul a explicat cât de profundă este semnficiația acestei slujbe. „Se vor citi trei evanghelii, una după Matei, alta după Luca și alta după Sfântul Ioan. Concluziile lor arată ce înseamnă sfințirea unei biserici, ce daruri mari se primesc în biserica sfințită și sfințitoare”.

În primul rând, în biserică se primește iertarea păcatelor, a subliniat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, amintind textul de la Matei (16: 18-19): „Tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui. Şi îţi voi da cheile împărăţiei cerurilor şi orice vei lega pe pământ va fi legat şi în ceruri, şi orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat şi în ceruri”.

„Nicio altă instituție din lume nu poate acorda iertarea păcatelor și dobândirea vieții veșnice”, a adăugat Patriarhul.

A doua evanghelie spune care este adevărata fericire: „Fericiţi sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi-l păzesc” (Luca 11: 28), iar a treia spune că Iisus este „Păstorul cel bun”, El cunoaște oile sale și ele vin după el și El le va dărui viață veșnică (Ioan, cap. 10).

„Deci, în biserică primim arvuna vieții veșnice – oferim daruri materiale lui Dumnezeu și primim daruri veșnice, cerești: iertarea păcatelor, arvuna fericirii și a vieții veșnice. Aceste trei evanghelii ne arată ce conținut duhovnicesc are o biserică sfințită, casa Preasfintei Treimi”.

Patriarhul a mai amintit că pe tot parcursul sfințirii se intonează cântări despre sfinții mucenici pentru că primele biserici au fost construite pe mormintele martirilor.

Distincții

Tot înainte de slujba sfințirii au fost acordate mai multe distincții:

  • Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” pentru Stavrofora Epiharia Lungu, stareța Mănăstirii Ghighiu.
  • Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu” pentru Arhitecta Adina Dinescu, coorodonatoarea proiectului de restaurare.
  • Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni, domnului Bogdan Petrescu.
  • „Distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului” pentru Ing. Victoria Jipa.
  • Ordinul „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, noul Hozevit” pentru mireni, domnului Cătălin Palamariu.
  • Diploma omagială cu medalie a Anului 2022 – „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” pentru mai multe persoane.

După slujbă, Părintele Patriarh a felicitat obștea maicilor și pe toți cei care au contribuit la proiect și a subliniat că „Biserica este frumoasă mai ales dacă e plină de credincioși adunați în rugăciune cu slujitorii Sfântului Altar.

Mai multe imagini de la eveniment, în Secțiunea Galerii Foto.


Citește și Patriarhul Daniel: Sărbătorile lunii august ne ajută să ne gândim la cele de pe urmă ale vieții noastre


Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente