Biserica Mănăstirii Fâstâci a fost reabilitată și resfințită la trei secole de la ctitorire

Biserica integral reabilitată a Mănăstirii Fâstâci, din județul Vaslui, a fost resfințită de Episcopul Hușilor și Episcopul Ungariei duminică, la trei secole de la ctitorirea ei.

Biserica îl are ca principal ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae, iar cu prilejul resfințirii a primit și hramul Sfintelor Mari Mucenițe Ecaterina și Chiriachi.

Lucrările de reabilitare au redat bisericii aspectul original din vremea Domnitorului Mihail Racoviță.

Părintele Episcop Ignatie a  vorbit despre Simpozionul Național „Biserica Sfântul Nicolae Fâstâci – 300 de ani de mărturie a credinței” și despre lansarea albumului monografic „Mănăstirea Fâstâci, 1721-2021” care au avut loc sâmbătă, după sfințirea paraclisului „Sf. Ier. Meletie”.

„Trăim un moment de excepție din viața acestei mănăstiri, un eveniment aniversar, 300 de ani de la ctitorirea ei [bisericii – n.red.], în 1721, așa cum este consemnat în documentele vremii”, a spus părintele episcop.

Foto credit: Facebook / Ianis Fernando

„Mănăstirea este atestată mult mai devreme, primul document datează din 1635, 24 ianuarie, când domnul Moldovei Vasile Lupu scutește mănăstirea de anumite dări”, a precizat el.

Ierarhul a spus că biserica mănăstirii „este ca un imn tăcut, frumos, al acestei văi, o mărturie de credință ortodoxă pentru tot județul Vaslui.”

El le-a mulțumit Maicii Starețe Parascheva Chelaru și protosinghelului Iustinian Asaftei, duhovnicul Mănăstirii, pentru organizarea acestor evenimente și pentru tot efortul depus în reabilitarea așezământului monahal.

Cei implicați în proiectul de restaurare, inclusiv Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, au primit distincții de vrednicie.

Foto credit: Episcopia Hușilor (deschidere)

Comentarii Facebook


Știri recente