Biserica luptă pentru educația copiilor cu părinți plecați peste hotare: Proiectul vizează trei județe

Mitropolia Moldovei și Bucovinei lansează în aceste zile proiectul „Alege Școala, consolidează familia!” la nivelul mai multor localități din trei județe ale țării: Botoșani, Iași și Constanța.

Proiectul urmărește prevenirea abandonului școlar și se adresează în special copiilor care au părinți plecați la muncă peste hotare. Este derulat în parteneriat cu Patriarhia Română și cofinanțat din fonduri europene.

„Alege Școala, consolidează familia!” va fi implementat la Botoșani – în orașul Bucecea și comuna Ibănești, la Iași – în comuna Deleni, și la Constanța – în orașul Medgidia. Activitățile vor viza 270 de copii și 150 de părinți/tutori.

Proiectul, deschis la Bucecea

Prima localitate în care s-a lansat „Alege Școala, consolidează familia!” a fost orașul Bucecea din Botoșani. Evenimentul s-a desfășurat luni, 17 mai, în Biserica „Sf. Ioan Botezătorul”. A fost prezent managerul proiectului, Pr. Constantin Naclad, consilier patriarhal, alături de alți reprezentanți ai instituțiilor implicate, autorități locale, cadre didactice ș.a.

Activitățile cu copiii se vor desfășura în cea mai mare parte la Centrul de Zi pentru Copii „Sf. Ioan”. Vor fi implicați atât copii din Bucecea cât și din satele Călinești și Bohoghina.

„Proiectul se adresează copiilor care au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate de minim 6 luni”, a explicat Pr. paroh Ioan-Emanuil Cojocariu.

„Primul pas va fi realizarea anchetelor sociale. Vom finaliza grupul țintă până la mijlocul lunii iunie”, a declarat pentru Basilica.ro parohul.

„Odată finalizat grupul țintă vor urma activitățile propriu-zise. Vor fi organizate ateliere tematice, programe de consiliere psihologică, școlară și vocațională, dar și programe precum: Școala de duminică, Școala de vară, Școala părinților, excursii, concursuri ș.a. De asemenea, va fi realizată o platformă de comunicare copil-părinte, vor fi organizate campanii de informare și conștientizare pentru părinți sau persoanele în grija cărora se află copiii”, a spus Pr. Ioan Cojocariu.


Tot luni, „Alege Școala, consolidează familia!” a fost lansat oficial și în comuna Ibănești, Botoșani. Iar marți, la Deleni, în satul Feredeni, județul Iași.

Perioada de implementare a Proiectului „Alege Școala, consolidează familia!” este: aprilie 2021 – decembrie 2023.

Foto credit: Parohia „Sf. Ioan Botezătorul” Bucecea

Comentarii Facebook


Știri recente