Biserica Georgiei a primit un fragment din moaștele Sfintei Tamara Mărturisitoarea

Biserica Ortodoxă a Georgiei a primit luni un fragment din moaștele Sfintei Cuvioase Tamara Mărturisitoarea, o cneaghină de origine gruzină care a fost arestată de comuniști și trimisă în exil în zona Irkutsk în 1931.

Racla cu moaștele Sfintei Tamara Mărturisitoarea. Foto: Patriarchate.ge

O delegație a Patriarhiei Moscovei condusă de Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk s-a întâlnit luni, 10 decembrie, cu Patriarhul-Catolicos Ilia al Georgiei la reședința patriarhală din Tbilisi.

Delegația rusă a adus un fragment din moaștele Cuvioasei Tamara Mărturisitoarea, o sfântă canonizată de Biserica Georgiei în 2016 și inclusă în calendarul Bisericii Ortodoxe Ruse.

Icoana Sfintei Tamara Mărturisitoarea

Moaștele cuvioasei au fost descoperite în luna iunie 2018 la cimitirul german Vvedenskoye din Moscova, acolo unde schimonahia Tamara fusese înmormântată în 1936.

Potrivit site-ului Departamentului de Relații Externe Religioase al Patriarhiei Moscovei (DECR), moaștele au fost oferite de Patriarhul Kirill ca urmare a solicitării venite din partea Patriarhului Ilia, întrucât sfânta este cinstită atât de credincioșii georgieni cât și de cei din Rusia.

„Astăzi o cinstim pe cuvioasa mărturisitoare Tamara ca ocrotitoare cerească a ambelor noastre Biserici și popoare”, a spus Mitropolitul Ilarion.

„Doresc să îmi exprim speranța că rugăciunile acestei bineplăcute a lui Dumnezeu ne vor însoți în lucrările noastre comune spre binele sfintei Ortodoxii”, a adăugat președintele DECR.

După acest moment, au fost discutate probleme actuale de ordin interortodox.

Sfânta Tamara Mărturisitoarea este sărbătorită de Bisericile Georgiană și Rusă în data de 23 iunie, ziua trecerii ei la Domnul.

Foto credit: Mospat

Comentarii Facebook


Știri recente