Biserica Finlandei: Când va avea loc proclamarea canonizării Sfântului Ioan de Sonkajanranta?

Proclamarea canonizării martirului Johannes Vasilinpoika Karhapää va avea loc în 13 iulie 2019 şi se va desfăşura în localitatea sa de origine: Sonkajanranta.

Biserica Ortodoxă a Finlandei a anunţat că în urma unor întâlniri între Arhiepiscopul Leo al Finlandei şi urmaşii Sfântului Ioan unele aspecte privind procesul de canonizare au suferit modificări.

Astfel, cu aprobarea Patriarhiei Ecumenice în titulatura sfântului a fost adăugată denumirea localităţii sale de origine.

Dacă iniţial titulatura era Sf. Ioan de Ilomantsi, s-a hotărât ca denumirea care va fi introdusă în sinaxar să fie: Sf. Martir Mărturisitor Ioan de Sonkajanranta.

Sfântul Ioan s-a născut în 13 iulie 1884.

A fost o persoană importantă pentru începuturile Ortodoxiei în Finlanda în perioada anilor 1900, dar şi un apărător al culturii şi identităţii finlandeze.

El a suferit moarte martirică în 8 aprilie 1918, la vârsta de 33 ani.

Hotărârea canonizării Sfântului Ioan a fost aprobată de Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice întrunit în luna noiembrie a anului 2018.

Potrivit site-ului oficial al Bisericii Ortodoxe din Finlanda, demersurile pentru canonizare au început încă din anul 2016, documentele fiind înaintate Patriarhiei Ecumenice în luna aprilie a acelui an.

Biserica Finlandei este o Biserică Ortodoxă autonomă, al cărei primat este confirmat de Patriarhia de Constantinopol.

Foto credit: Compoziţie Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente