Biserica este ogorul lui Dumnezeu: Mitropolitul Teofan a sfințit două lăcașuri de cult

„Biserica este ogorul lui Dumnezeu în care omul este împreună-lucrător cu Dumnezeu. Și ogorul pe care îl sădește Dumnezeu și la care lucrează și omul este inima noastră”, a spus duminică Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei.

„Și Dumnezeu sădește în inima noastră, prin Botez, prin Sfintele Taine, cuvântul Său. Și de multe ori rodește, precum și în viața multora dintre dumneavoastră.”

„Ca să răsară ceva frumos din inima noastră, avem nevoie să fim membrii ai Bisericii lui Hristos, trupul tainic al Domnului, și cel puțin odată pe săptămână să ne întâlnim, noi aparținătorii unei parohii, într-o biserică precum aceasta, pentru că ogorul, dacă îl lași foarte multă vreme fără apă și fără ai înlătura buruienile, știți bine ce se alege din acel ogor”, a continuat Înaltpreasfinția Sa.

„Biserica este locul în care noi venim, duminica și sărbătoarea, cu ogorul inimii uneori uscat din lipsa apei rugăciunii și a faptelor bune, alteori, năpădit de buruieni: grijile care ne doboară.”

Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei a sfințit sâmbătă, 24 august 2024, noua biserică a unei parohii nemțene. Foto: Doxologia.ro / Mihail Vrăjitoru

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a sfințit duminică Biserica Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Secu – Izvorul Alb din județul Neamț.

În prezența credincioșilor din Secu și din zona Bicazului, părintele mitropolit le-a oferit Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei părintelui paroh Aurel Florea, părintelui Cristian Tablan, fostul paroh, și părintelui Gheorghiță Caia de la Parohia Secu Tașca, județul Neamț.

Construcția noii biserici parohiale din Secu – Izvorul Alb a început în 2011, după ce, în anul precedent, fosta biserică de lemn fusese mistuită de un incendiu.

O biserică închinată Sf. Teodora de la Sihla

Sâmbătă, Părintele Mitropolit Teofan a sfințit biserica Parohiei „Sfânta Teodora de la Sihla” din Viișoara, județul Botoșani, eveniment la care au participat credincioși din zona Darabanilor.

„Ogorul pe care îl sădește Dumnezeu și la care lucrează și omul este inima noastră”, a spus Mitropolitul Teofan duminică, 25 august 2024, la sfințirea bisericii parohiale din Secu – Izvorul Alb, jud. Neamț. Foto: Doxologia.ro / Mihail Vrăjitoru

„Așezarea unei biserici precum a dumneavoastră are întocmai acest rost, să ne aducă aminte că de trăim ori de murim, că de mâncăm sau de postim, ai Domnului suntem. Dacă dorim să fim întru adevăr, Hristos este Adevărul. Și dacă dorim să avem o existență cât mai plină, cu rost, cu sens, cu lumină, se cuvine să Îl avem pe Hristos, căci El este lumina lumii”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Teofan în cuvântul de învățătură.

„Și întâlnirea cu El, uneori, se petrece în Golgota vieții, în Ghetsimaniul prin care trecem fiecare, adică sentimentul că suntem părăsiți de toți, și uneori chiar de Dumnezeu, deși El nu ne părăsește niciodată. Și tocmai atunci, când simțim că ne este mai greu, cu atât mai mult atunci, alergăm la Dumnezeu. Și deși ne este greu și suferința, încercarea, neînțelegerea din familie sau atâtea alte lucruri și situații și clipe prin care trece omul, prin privirea la Sfânta Biserică, la Sfânta Cruce, la icoana din cameră, la preotul care ne spovedește, la Sfânta Liturghie care se săvârșește duminica sau în sărbătoare, la sfintele mănăstiri, la Sfânta Scriptură, care nu ar trebui să lipsească din nicio casă, toate ne trimit la Dumnezeu, cu conștiința că fără El nu putem face nimic bun, adevărat, drept și veșnic.”

Mitropolitul Teofan l-a hirotesit iconom stavrofor pe părintele paroh Marius Cătălin Condurache.

Mitropolitul Teofan a sfințit noua biserică a unei parohii botoșănene duminică, 25 august 2024. Foto: Doxologia.ro / Mihail Vrăjitoru

Piatra de temelie a noii biserici închinate Sf. Teodora de la Sihla a fost pusă în anul 2000 de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, pe atunci Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. În perioada respectivă, Părintele Patriarh Daniel era Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Noua biserică a fost construită după ce vechea biserică de lemn devenise neîncăpătoare pentru nevoile comunității liturgice.


Toți cei implicați în sprijinirea lucrărilor de la cele două sfinte lăcașuri au fost distinși de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei cu diplome de vrednicie.

Foto credit: Doxologia.ro / Mihail Vrăjitoru

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente