Biserica este locul unde căutăm liniștea. PS Ignatie despre Liturghia Darurilor

Liturghia Darurilor înainte sfințite, creație a Sfântului Grigorie Dialogul, este o slujbă specifică zilelor săptămânii din Postul Mare, este o Liturghie care ne invită la tăcere și la multă liniște, a subliniat Episcopul Ignatie al Hușilor.

Ierarhul a spus că „Biserica este locul unde căutăm liniștea” și de fapt „toate slujbele noastre reprezintă o luptă pentru câștigarea tăcerii și a liniștii pe care Hristos ne-o dăruiește”.

Liturghia Darurilor cuprinde două momente concrete în care atât preotul și cântărețul, cât și credincioșii din Biserică trebuie să tacă.

„De ce Biserica a rânduit ca în aceste momente să fie tăcere deplină? Pentru că trece Dumnezeu printre noi”, a spus Episcopul Hușilor vineri după oficierea Liturghiei Darurilor în Catedrala din Huși.

”Este o inflație a cuvântului

Preasfinția Sa a remarcat faptul că sursa agitației interioare este multa vorbire, iar liniștea nu o putem dobândi în afara relației cu Dumnezeu:

„Liturghia Darurilor mai înainte sfințite este un antidot pentru umanitatea suferindă de multă neliniște, de foarte multă agitație, de împrăștiere, de risipire și de foarte multă vorbire.

„Este o inflație a cuvântului”, a adăugat PS Ignatie. „Când asistăm la aceasta, în mod inerent se pierde și profunzimea lui”.

„Liturghia Darurilor ne invită și ne aduce aminte: «omule agitat și neliniștit, oprește-te din graba ta, din tulburare, și ia-ți răgazurile de liniște, de pace, pe care nu le vei putea dobândi dacă sporovăiești și vorbești fără rost».

Ierarhul a subliniat că „omul care vorbește foarte mult, încercând să fie în centrul atenției, este un om sărac spiritual, cuvintele lui sunt goale de conținut”, iar „omul care tace și «dospește» cuvintele în mintea și în inima lui, ne poate dărui profunzimea gândurilor”.

”Să ne debarasăm de poliloghie

„Perioada Postului Mare ar trebui să trezească în noi setea după tăcere și liniște”.

„Ne putem da seama că postirea noastră este sinceră în fața lui Hristos în funcție de intensitatea dorinței noastre de a tăcea, de a ne interioriza și de a căuta, cu orice preț, liniștea lăuntrică. Pentru aceasta venim la biserică”.

„Oriunde ne-am întoarce capul, în această lume, este foarte multă rumoare, gălăgie. Biserica este locul unde căutăm liniștea. Toate slujbele noastre reprezintă o luptă pentru câștigarea tăcerii și a liniștii pe care Hristos ne-o dăruiește”.

„Să ne debarasăm, în acest Post, de poliloghie, despre care Sfântul Ioan Scărarul spune că este «catedra slavei deșarte», a mândriei”, a îndemnat Preasfinția Sa.


În această perioadă, la Catedrala Episcopală din Huși, Liturghia Darurilor înainte sfințite va fi oficiată în zilele de luni, miercuri și vineri, începând cu ora 17.00.

De asemenea, la îndemnul Preasfințitului Părinte Ignatie, în bisericile parohiale, această slujbă va fi săvârșită în după-amiaza zilelor de miercuri și vineri, pe tot parcursul Postului Mare.

Foto credit: Episcopia Hușilor

Comentarii Facebook


Știri recente