Biserica „Domnița Bălașa” din Capitală a fost renovată printr-un amplu proiect cu fonduri europene

Biserica Domnița Bălașa – Paraclis Patriarhal din Capitală, ctitorită de doamnele din familia Brâncoveanu, a fost restaurată printr-un proiect care s-a desfășurat pe parcursul a patru ani și a fost finanțat din fonduri europene, valoarea lui totală fiind de 17.156.630.30 lei (peste 3,4 de milioane de euro).

În perioada 2018-2022, biserica a fost reparată și înfrumusețată până la cele mai mici detalii, de la fundație până la acoperiș, au transmis coordonatorii de proiect.

Fundația și zidăria au fost consolidate, iar acoperișul și șarpanta au fost restaurate în forma lor originară. La fel și împrejmuirea bisericii.

La interior au fost restaurate arhitectura și pictura, sculpturile și vitraliile, precum și decorațiile în stuc, care au fost vopsite, așa cum erau în biserica originară.

Interiorul bisericii a fost adus la strălucirea inițială a rectitoriei din timpul Regelui Carol I și al Reginei Elisabeta. Foto: Biserica Domnița Bălașa

Pe lângă finisajele realizate până la cel mai mic detaliu în interiorul și la exteriorul bisericii, proiectul a mai inclus refacerea trotuarelor, a scărilor exterioare, a aleilor pietonale și carosabile și a spațiilor verzi.

Întregul complex, intitulat „Așezămintele Brâncovenești Biserica Domnița Bălașa”, a fost iluminat pentru a fi mai bine pus în valoare, și a fost dotat cu o clădire anexă care se încadrează în stilul arhitectural al bisericii.

De acum, Biserica Domnița Bălașa va putea fi vizitată în cele mai bune condiții de persoanele cu dizabilități, deoarece dispune de rampă de acces pentru scaune rulante și de plăcuțe explicative în alfabetul Braille, pentru persoane cu deficiențe de vedere.

Acoperișului Bisericii Domnița Bălașa înainte (stânga) și după (dreapta) renovare. Foto: Biserica Domnița Bălașa

Obiectivul general al proiectului a fost valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale în vederea stimulării dezvoltării locale și integrarea bisericii în circuitul turistic cultural-istoric și religios, prin creșterea cu 10% a numărului anual de vizitatori.

Proiectul de restaurare

Proiectul „Restaurarea, conservarea și punerea în valoare a monumentului istoric «Așezămintele Brâncovenești Biserica Domnița Bălașa»” a fost cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014-2020, axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Proiectul a avut sprijinul consistent al Părintelui Patriarh Daniel, în calitate de Efor supraveghetor al „Așezămintelor Brâncovenești – Biserica Domnița Bălașa”. Preafericirea Sa a supravegheat îndeaproape fiecare etapă a lucrărilor.

În calitate de preot paroh și delegat al Părintelui Patriarh Daniel, Părintele Ștefan Ababei a coordonat lucrările din punct de vedere tehnic, alături de Viorica Frunză, reprezentant al societății de proiectare, de Ionuț Bursuc, reprezentant al societății de consultanță, de ing. Petre Chiuță, responsabil tehnico-economic, și de Părintele Cezar Matei, secretar.

Acoperișul din tablă de cupru a fost restaurat la culoarea originală și cu toate ornamentele existente inițial. Foto: Biserica Domnița Bălașa

Din partea finanțatorului, proiectul a fost supervizat de Dan Nicula, Director General al Agenției pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov, de Emilia Balalau, director adjunct, de Carmen Negru, Simona Banaru și Cristina Ursan. Lucrările au fost executate de Aedificia Carpați și subantreprenorii săi.

Istoricul bisericii

Biserica „Domnița Bălașa” a fost ctitorită în 1743 de a șasea fiică a Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu pe terenurile primite ca zestre. În 1750, pe lângă Biserica „Înălțarea Domnului” mai existau un azil și o școală. În 1842, după un cutremur care afectase grav biserica, Safta Brâncoveanu, fondatoarea Spitalului Brâncovenesc, a construit alt sfânt lăcaș.

După aproximativ patru decenii, și acesta a fost demolat, fiind grav degradat în urma inundațiilor. Pe locul lui a fost rectitorită Biserica „Domnița Bălașa” în forma pe care o cunoaștem astăzi.

Planurile de arhitectură au fost avizate de Arh. André Lecomte du Noüy, cel care lucra în perioada respectivă la restaurarea bisericii Mănăstirii Curtea de Argeș. În noua biserică s-a investit o sumă uriașă pentru acea vreme: echivalentul veniturilor pe patru ani din moșiile cu care erau înzestrate aceste așezăminte.

Biserica a fost inaugurată în 1885, în prezența Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta.

Practic, prin actuala restaurare, biserica a fost readusă la strălucirea celei inaugurate în 1885.

Proiectul a mai inclus refacerea trotuarelor, a scărilor exterioare, a aleilor pietonale și carosabile și a spațiilor verzi. Foto: Biserica Domnița Bălașa

În interior se găsesc două statui sub care își dorm somnul de veci Domnița Bălașa și Domnița Zoe Brâncoveanu, soția domnitorului Gheorghe Bibescu.

Biserica a mai fost renovată în perioada 1959-1962, în urma pagubelor produse de marele cutremur din 1940. Atunci a fost pictat și portretul ctitorului reînnoitor al vechii fundații brâncovenești, Patriarhul Justinian.

Lăcașul a mai fost consolidat după cutremurul din anul 1977 și resfințit în 1994, cu ocazia canonizării Sfinților Martiri Brâncoveni, adăugați la hramul principal al bisericii, care este cel istoric: „Înălțarea Domnului”. Biserica mai are ca hram sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou.

Biserica este ctitoria celei de a șasea fiice a Domnitorului Martir Constantin Brâncoveanu, care a suferit odată cu decapitarea bărbaților din familie, fiind torturată, închisă și apoi exilată. Foto: Biserica Domnița Bălașa

În parcul Bisericii se remarcă monumentul Domniței Bălașa, una dintre cele mai reușite lucrări ale sculptorului Carol Storck Senior. Pe soclul statuii sunt înscrise numele moșiilor care au constituit zestrea acordată bisericii.

Biserica „Domnița Bălașa” figurează ca monument de arhitectură pe lista oficială a monumentelor istorice din țară.

Foto credit: Așezămintele Brâncovenești – Biserica Domnița Bălașa

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente