Biserica din Răchiţi-Gorj a fost resfinţită

În Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, 13 septembrie 2015, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi în frunte cu părintele protoiereu Marian Mărăcine a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba de resfințire a Bisericii cu hramul «Pogorârea Sfântului Duh» din Parohia Runcu, filia Răchiţi, Protoieria Târgu-Jiu Nord, judeţul Gorj.

Temelia sfântului lăcaș a fost pusă la 1850 de către un boier fanariot, rudă cu Familia boierilor Brăiloiu, iar ca biserică din lemna fost sfințită la 1873, fiind restaurată în ultimii ani cu contribuția administrației locale și a unor enoriași care au răspuns cu dăruire în vederea înfrumusețării bisericii. Cu acest prilej, Preotul paroh, Popescu Vasile a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor și a spus: “Aceasta este ziua răsplătirii, a împlinirilor noastre, a gândurilor și a faptelor noastre, pe care Dumnezeu le-a bineacuvântat și ne-a hărăzit să le ducem la bun sfârșit”! Au primit gramate chiriarhale de mulțumire, preotul paroh, primarul Câmpeanu Grigore Adi, împreună cu domnii: Vâlceanu Eugen, Iovu Antonie, Brânzan Gheorghe, Lambu Ion și Cocolea Matei. Răspunsurile la strană au fost date de către Grupul psaltic al Catedralei Mitropolitane «Sfântul Mare Mucenic Dimitrie» din Craiova.

“La sfințirea unei biserici se pogoară asupra noastră și asupra lăcașului sfânt Harul Preasfântului Duh”

În cuvântul de învățătură duhovnicească adresat crednincioşilor prezenti, Mitropolitul Olteniei a precizat că “la sfințirea unei biserici, toți credincioșii, noi toți, clerici și credincioși, trăim momente unice din viața noastră, din punctul de vedere al evenimentului, căci biserica se sfințește la un răstimp mai mare decât o Sfântă Liturghie, mai ales că întotdeauna. La sfințirea unei biserici se pogoară asupra noastră și asupra lăcașului sfânt harul Preasfântului Duh care le sfințește pe toate, care transformă lucrarea noastră dintr-un lucru material într-un lucru spiritual. Este un moment deosebit că în aceste clipe, noi trăim împreună cu sfinții și cu strămoșii noștri. Suntem văzuți de ochiul atoatevăzător al Mântuitorului Iisus Hristos și fiecare dintre noi, în sfânta biserică, prin rugăciune, ne ridicăm de la cel de jos, la cel de sus, așteptând de la Dumnezeu mare și bogată milă. Suntem oameni cu neputințe și cu multe slăbiciuni, suntem oameni cu dureri, cu bucurii, dar în același timp suntem copiii Lui Dumnezeu. Nimeni dintre noi, nu poate să-și aibă o altă origine decât aceea pe care Dumnezeu i-a dat-o. Ne naștem în familiile noastre și creștem copii, ca să ajungem adolescenți și maturi, când fiecare se gândește la un «rost» în viață! Dar, toate acestea sunt scrise în Planul Lui Dumnezeu, și nimic din ceea ce noi facem și suntem, nu este în afara rânduielii divine și a înțelepciunii celei atoatecuprinzătoare a Lui Dumnezeu. Așadar, dacă întreaga Creație este opera Lui Dumnezeu, lucrarea Lui Dumnezeu, și noi suntem cuprinși în această creație, se înțelege de la sine că pe fiecare în parte, Creatorul ne-a programat, când și cum trebuie să venim și să lucrăm în lumea noastră. Noi ne știm părinții și apoi ne știm calea care duce la casa noastră. Și ne imaginăm, ne gândim și ne plănuim, ce trebuie să facem. Dar, de aici, din lumea aceasta, știm că vom trece în lumea cealaltă, dar nu știm când.! Este ceea ce noi anticipăm, dar de multe ori nu luăm în seamă aceste momente ale vieții noastre. Bineînțeles, că în viața de aici, ne agonisim fiecare faptele noastre. Săvârșim fapte bune, săvârșim anumite lucruri plăcute Lui Dumnezeu, dar și fapte rele. Pentru faptele bune, Dumnezeu ne încununează și ne răsplătește, dar pentru faptele rele, El ne judecă și ne osândește, așa cum ne spune Sfânta Scriptură, pentru că nu avem haina de nuntă, pentru că nu ne-am înfrumusețat viața cu aceste «miresme», cu aceste lucruri bineplăcute Lui Dumnezeu”.

“Sfânta Cruce domină și cuprinde întreaga istorie a lumii”

În încheierea cuvântului său, ÎPS Părinte Mitropolit Irineu a subliniat că “întotdeauna, cinstind Sfânta Cruce, Îl cinstim pe Mântuitorul Iisus Hristos, fiindcă puterea noastră, și credința noastră și încrederea noastră e în Sfânta Cruce a Domnului Hristos, Cel care a biruit moartea și biruie puterea vrăjmașului. Deci, să avem certitudinea că Sfânta Cruce domină și cuprinde întreaga istorie a lumii, până la sfârșitul veacurilor. La venirea Domnului, semnul Crucii se va arăta pe cer și cei care L-au cinstit pe Mântuitorul Hristos și au făcut fapte bune, Îl vor întâmpina cu bucurie pe Domnul în văzduh. Iar cei necredincioși, vor plânge și vor suspina cu frică mare, pentru că atunci Crucea Domnului vestește venirea Mântuitorului Iisus Hristos, când va fi înfricoșata judecată și toți cei necredincioși, vor fi aruncați în focul cel veșnic. Așadar, să ne luminăm întotdeauna cu Sfânta Cruce, să ne însemnăm cu acest semn al biruinței și să o facem cu multă luare aminte, în numele Tatălui, și al Fiului, și al Sfântului Duh, corect, nu altfel. Pentru că o cruce rău făcută și care nu este însemnată bine pe trupul nostru, nu este primită de Dumnezeu, ci, este batjocura dracilor. Așadar, mulțumim Lui Dumnezeu pentru această zi sfântă și binecuvântată, înaintea praznicului Înălţării Sfintei Crucii Domnului! Felicităm pe Părintele Vasile pentru rangul de iconom stavrofor, «purtător de cruce», așa se numește, pentru că iconomul stavrofor este rangul care poartă cruce. Nu toți preoții poartă cruce, ci, aceia care s-au învrednicit printr-o strădanie în numele Mântuitorului nostru Iisus Hristos, acum și pururea și în vecii vecilor, Amin”, a încheiat IPS Irineu.

(Articol realizat de Profesor Vasile Gogonea)

Comentarii Facebook


Știri recente