Biserica din localitatea Gherteniș a fost resfințită. Slujba de târnosire a fost săvârșită acum 100 de ani de Patriarhul Miron Cristea

Noi am venit să resfințim sfântul lăcaș din Gherteniș după 100 de ani de la târnosirea (sfințirea) acestuia de vrednicul de pomenire Miron Cristea, întâiul patriarh al României. Momentul a avut loc în deceniul al 2-lea din secolul 20 când ierarhul era episcop al Caransebeșului, a spus Preasfințitul Părinte Lucian în data de 15 octombrie 2017.

PS Lucian a oficiat în Duminica a 21-a după Rusalii slujba de resfințire a Bisericii Adormirea Maicii Domnului a parohiei Gherteniş din Protopopiatul Reşiţa. La slujbă au fost prezenţi foarte mulţi credincioşi, reprezentanți ai autorităţi locale, precum şi tineri îmbrăcaţi în costume populare, informează Diac. Pavel Canea, Darius Herea de la Biroul de presă al Eparhiei.

După binecuvântarea lucrărilor, Episcopul Caransebeșului a săvârșit Sfânta Liturghie. În cadrul slujbei, părintele Daniel Crecan a fost hirotesit iconom stavrofor. De asemenea, ierarhul a conferit tuturor celor care s-au implicat în procesul de renovare Diploma de excelenţă Sfântul Apostol și Evanghelist Luca.


Biserica Adormirea Maicii Domnului a fost construită în anul 1824 în stil baroc vienez din piatră și cărămidă. A fost târnosită, în data de 15 august 1917, de episcopul de atunci al Caransebeşului, Miron Cristea. Iconostasul a fost realizat din lemn în anul 1994, iar pictura de Filip Matei în 1917.

Foto credit: Episcopia Caransebeșului

Comentarii Facebook


Știri recente