Biserica din Coțușca, sfințită după aproape două decenii

Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a sfințit duminică, 7 septembrie 2014, biserica Parohiei Coțușca din Protopopiatul Săveni, informează „Ziarul Lumina”.

Evenimentul s-a bucurat de prezența unui număr mare de credincioși din parohie și din satele învecinate. Pentru preotul paroh Constantin Tudosă bucuria a fost deosebită, întrucât l-a revăzut pe Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, care i-a fost coleg la seminarul de la Mănăstirea Neamț.

Credincioșii din Parohia Coțușca, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani, au trăit în cea de-a șaptea zi a lunii septembrie 2014 unul dintre cele mai frumoase evenimente. Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, a cărei construcție a început acum aproape două decenii, a fost sfințită de Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, ca delegat din partea Înaltpreasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Programul manifestărilor a început la orele dimineții, când Preasfinția Sa a fost întâmpinat de soborul preoților și de autoritățile locale. A urmat slujba Sfințirii la exterior și la interior, apoi, pe un podium special amenajat, ierarhul de la Roman a slujit Sfânta Liturghie. Din soborul slujitorilor au mai făcut parte pr. Marian Timofte, consilier al Sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Iașilor, și pr. Constantin Macuc, protopop al Protopopiatului Săveni.

Revedere după 40 de ani cu PS Ioachim Băcăuanul

Momentul sfințirii bisericii din Coțușca a avut loc după 17 ani „de muncă asiduă”, după cum a mărturisit preotul paroh Constantin Tudosă. Pentru enoriașii din parohie și pentru părintele lor duhovnicesc, această zi va fi marcată de acum prin săvârșirea Sfintei Liturghii. „Slujba Sfințirii bisericii parohiei noastre a fost un eveniment deosebit. În fiecare an, pe data de 7 septembrie, vom săvârși Sfânta Liturghie, în amintirea acestui eveniment important din viața satului și a comunei noastre. Le mulțumesc tuturor celor care ne-au sprijinit, care ne-au ajutat și care au fost alături de noi la acest eveniment. O surpriză frumoasă a fost întâlnirea cu Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, întrucât ne-am revăzut după mai bine de 40 de ani, întrucât am fost colegi la Seminarul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamț. La slujbă a participat un număr mare de credincioși și am avut musafiri din toate părțile țării. Îi mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a ajutat și am săvârșit această lucrare”, a amintit părintele paroh Constantin Tudosă.

Ridicarea bisericii, cea mai mare realizare

Zidirea locașului de închinăciune din Coțușca s-a încheiat anul acesta, urmând ca în perioada următoare să fie demarate lucrările de pictură, atât la interior, cât și la exterior, pe o suprafață de 1.300 de metri pătrați. Cele aproape două decenii de osteneală depuse de părintele paroh au fost răsplătite de Centrul eparhial Iași, prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Teofan și la propunerea părintelui protopop Constantin Macuc, cu acordarea distincției de iconom stavrofor. „Pentru mine, această sfințire a însemnat o bucurie și o mulțumire sufletească fără egal. La cei aproape 63 de ani, s-a reușit realizarea acestui obiectiv, cu ajutorul lui Dumnezeu și al Maicii Domnului. Nu există o bucurie mai mare pentru un preot decât atunci când realizează un asemenea obiectiv, o asemenea lucrare, în slujba Domnului și pentru comunitate, pentru popor. În afară de familie și de copii, construcția acestei biserici este cea mai mare realizare”, a remarcat pr. paroh Constantin Tudosă. Pentru sprijinirea lucrărilor de construcție, printre ctitorii și donatorii care au primit diplome și distincții se numără și preoteasa Marineta Tudosă, epitropul Constantin Viorel Ciobanu și alți membri din Consiliul parohial. Pe tot parcursul zilei de duminică, oamenii au avut posibilitatea să treacă prin Sfântul Altar pentru a se închina Sfintei Mese.

Comentarii Facebook


Știri recente