Biserica din Amnaș a fost sfințită

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a târnosit biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Parohia Amnaș, județul Sibiu, Protopopiatul Săliște, informează mitropolia-ardealului.ro

Locașul de cult a fost ctitorit de Mihai Onea din Cacova la 1885, având sprijinul credincioșilor din satul aflat în apropierea Săliștei. În perioada 2007-2014, prin eforturile credincioșilor și ale binefăcătorilor din alte părți, preotul paroh Ciprian-Ionel Nuță a coordonat ample lucrări de renovare. Pentru că nu s-au găsit mărturii ale sfințirii locașului de cult de către un arhiereu, s-a decis ca în Duminica Sfinților Români din acest an să aibă loc și târnosirea bisericii. IPS Mitropolit Laurențiu a târnosit biserica la exterior cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită, iar la interior a săvârșit întreaga rânduială de sfințire și înveșmântare a Sfintei Mese.

A urmat Sfânta Liturghie, la care au participat mulțimi de credincioși precum și fii ai satului, împreună cu primarul din Săliște, Horațiu Răcuciu și alte oficialități. Răspunsurile liturgice au fost date de o parte a grupului psaltic „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, condus de drd. Adrian Dobreanu.

La final, ierarhul a ținut un cuvânt de învățătură prin care a vorbit despre Duminica Sfinților Români și despre rânduiala sfințirii unei biserici. Ca semn de apreciere a eforturilor deosebite depuse de comunitatea din Amnaș, ierarhul a oferit distincții și acte de cinstire. Astfel, preotul paroh a fost hirotesit iconom, iar Adunarea și Consiliul parohiale, împreună cu Primăria Săliște și mulți dintre donatori și binefăcători au primit acte de cinstire.

Comentarii Facebook


Știri recente