Biserică destinată deficienților de auz sfințită la Pitești de Arhiepiscopul Calinic

Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului a sfințit miercuri Biserica „Sf. Grigorie Palama” frecventată de membrii Comunității de Surzi din municipiul Pitești.

Biserica aparține Parohiei piteștene Mavrodolu, care și-a serbat miercuri, 12 decembrie 2018, unul dintre ocrotitorii spirituali, pe Sf. Spiridon.

Cu acest prilej, imediat după sfințirea bisericii noi, IPS Calinic a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica veche ctitorită de căminarul Ioan Mavrodolu în urmă cu 200 ani.

Cu această ocazie, chiriarhul a vorbit despre importanța slujirii în limbajul mimico-gestual. Înaltpreasfinția Sa a amintit de tipărirea primului Liturghier pentru persoanele surdo-mute:

„Liturghierul mimico-gestual s-a tipărit pentru prima dată în lume la Argeș, la 500 ani de când a apărut primul Liturghier ortodox tipărit la Târgoviște, în 1508”.

Liturghierul lui Macarie (1508) este prima tipăritură imprimată vreodată în Ţările Române şi primul liturghier ortodox tipărit.

Ierarhul argeșean a apreciat eforturile depuse de părintele Constantin Onu pe  care din anul 1996 l-a desemnat să se ocupe de integrarea persoanelor cu deficiențe de auz din cuprinsul Eparhiei în Biserica Străbună, și ulterior de organizarea liturgică în limbajul mimico-gestual pentru toate comunitățile surdo-mute din țară.

Mai multe imagini de la eveniment puteți vizualiza pe site-ul oficial al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

Foto credit: Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

Comentarii Facebook


Știri recente