Biserica de lemn din satul Talpa, resfințită

Luni, 9 iunie 2014, a avut loc resfințirea bisericii de lemn cu hramurile „Sfânta Treime” și „Sfinții Voievozi” din satul Talpa, comuna Cândești, județul Botoșani, informează „Ziarul Lumina”.

Slujba a fost oficiată de IPS Părinte Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de 22 de preoți și diaconi, din care a făcut parte și părintele Ionuț-Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment. Slujba de resfințire a fost urmată de Sfânta Liturghie, la finalul căreia s-au ținut discursuri cu înmânări de distincții persoanelor care au ajutat la restaurarea lăcașului de cult.

Biserica „Sfânta Treime” din Parohia Talpa, Protopopiatul Dorohoi, datează din anul 1777. Ridicat de stolnicul Teodor Volinschi, lăcașul a fost restaurat de două ori de-a lungul timpului. Ultimele lucrări au demarat în anul 2011 și au fost posibile prin sprijinul doamnei Aspazia Cojocaru, judecător la Curtea Constituțională a României.

Slujba de resfințire a bisericii a fost oficiată de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. La eveniment au participat numeroși preoți din zonă, dar și foarte mulți credincioși, care au avut posibilitatea să treacă prin sfântul altar. Din soborul slujitor a făcut parte și delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, părintele Ionuț-Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, precum și pr. Stelian Ciurciun, protopop al Protoieriei Dorohoi.

După oficierea slujbei de resfințire a urmat Sfânta Liturghie, pe un podium frumos împodobit. Citirea pericopei evanghelice a fost succedată de cuvântul de învățătură al Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, în care acesta a vorbit despre prezența Duhului Sfânt în toate momentele din viața Bisericii: „Toate momentele din viața Bisericii sunt momente de prezență ale Sfântului și de viață Făcătorului Duh. De aceea, ne rugăm la toate slujbele ca Duhul Sfânt să coboare peste noi. Un sfânt părinte al Bisericii spunea la un moment dat: „Doamne, fă ca toți oamenii să te cunoască pe Tine în Duhul Sfânt, căci doar în Duhul Sfânt și prin puterea Lui, omul te poate cunoaște cu adevărat”. La fel, un mare bărbat mort în închisorile din anii â50 își îndemna colegii de suferință, spunându-le să se întoarcă la Duhul Sfânt, la dumnezeiasca Evanghelie și la apostolica Tradiție, căci spiritualitatea creștină este așezarea omului sub oblăduirea Duhului Sfânt. Și continuă el, zicând: foc este viața religioasă, și dacă ea este trăită în ritmul cel mai intens și adânc, în incandescență, atunci toate problemele, toate îndoielile și toate frământările sufletești își vor primi răspunsul, căci Duhul Sfânt călăuzește și luminează mintea, ca ea să înțeleagă adevărul mântuitor. De aceea, iubiți credincioși, să ne străduim să devenim sălaș al Sfântului Duh, prin practicarea smereniei, a iubirii față de toți și de toate și a iertării”.

„Frumusețea și demnitatea unei biserici restaurate”

La finalul Liturghiei a fost citit hrisovul de resfințire al bisericii din Talpa, apoi părintele Ionuț-Gabriel Corduneanu a dat citire mesajului transmis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, intitulat „Frumusețea și demnitatea unei biserici restaurate”.

„Între multele daruri moștenite de la înaintași, bisericile de lemn din țara noastră formează un prețios patrimoniu spiritual și cultural al neamului românesc, apreciate pe plan național și internațional. Ele sunt monumente-document care reflectă prin însăși arhitectura lor cumințenia și spiritul creator al poporului român iubitor de Hristos și purtător de multe lumini și binecuvântări, păstrate și cultivate în mod pașnic și smerit, ca pe o taină a Crucii și a Învierii, a jertfei și a bucuriei. Prin rolul pe care l-au avut în viața românilor ortodocși de-a lungul timpului: altar și școală, simbol de cultură și artă, bisericile de lemn din România exprimă deodată creativitatea și căldura sufletului românesc. Ele sunt locul sfințit în care generații la rând, în vremuri de pace sau de restriște, la momente de bucurie sau de tristețe, au chemat pe Dumnezeu în rugăciune și s-au adunat în comuniune, pentru a dăinui ca popor creștin în istorie. Vechea biserică de lemn din satul Talpa, una dintre cele mai frumoase din ținutul Botoșanilor, a fost ctitorită în anul 1777 de către Teodor Volinschi, pe fosta moșie a boierului Sandu Ioan Talpă. Pentru vechimea și valoarea ei artistică, ea a fost înscrisă în lista monumentelor istorice, după ce a străbătut timpul și toate vitregiile vremii, iar acum, după aproape două veacuri și jumătate de existență, a fost restaurată și împodobită cu multă evlavie și dărnicie, prin contribuția financiară a doamnei prof. univ. dr. Aspazia Cojocaru, fiică vrednică a acestor plaiuri, și prin grija părintelui paroh Daniel Căliman. În această zi, la sărbătoarea Preasfintei Treimi, după încheierea lucrărilor de restaurare, biserica oarecum renăscută este pregătită pentru primirea resfințirii ei prin lucrarea harului și osteneala Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei”, s-a arătat în mesajul transmis de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

După ce doamnei Aspazia Cojocaru i-a fost înmânată Crucea Patriarhală pentru mireni din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a urmat un scurt cuvânt al părintelui Daniel Căliman, parohul bisericii din Talpa: „Atmosfera cu totul deosebită din această zi ne aduce aminte de un eveniment similar petrecut în vechime la Ierusalim, anume sfințirea Templului lui Solomon. La fel ca atunci, primul nostru gând în această preafrumoasă zi este să înălțăm rugăciuni de mulțumire către Dumnezeu, Cel care ne-a binecuvântat cu această mare bucurie. Zicem și noi odată cu Solomon împăratul: „Doamne, Dumnezeul lui Israel! Nu este Dumnezeu asemenea Ție, nici în cer sus, nici pe pământ jos; Tu păzești legământul și ai milă de robii Tăi care umblă cu toată inima lor înaintea Ta””.

În final, doamna judecător Aspazia Cojocaru a făcut câteva mărturisiri referitoare la contextul demarării lucrărilor de refacere a bisericii monument istoric din Talpa, după care IPS Părinte Teofan a acordat distincții de vrednicie celorlalte persoane care au sprijinit lucrările de restaurare a bisericii din Talpa. De asemenea, părintele paroh Daniel Căliman a fost hirotesit iconom stavrofor. Evenimentele de luni de la Talpa s-au încheiat cu o slujbă de pomenire pentru ctitorii bisericii trecuți la Domnul, precum și pentru toți cei înmormântați în cimitirul din apropiere.

Comentarii Facebook


Știri recente