Biserica de lemn din Broștenița – Gorj, resfințită

Biserica cu hramurile „Sfântul Ioan Botezătorul” și „Sfinții Părinți Ioachim și Ana” din localitatea Broștenița, comuna Fărcășești – județul Gorj a fost resfințită luni, 9 septembrie, în ziua de pomenire a Sfinților Ioachim și Ana, după cum ne-a transmis Gabriela Popescu. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie și slujba de resfințire au fost săvârșite de IPS Părinte Mitropolit Irineu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La finalul slujbei, pentru osteneala depusă la înfrumusețarea sfântului locaș, preotul paroh, Florin Rogobete, a fost ridicat la rangul bisericesc de sachelar. Alături de el au fost răsplătiți și credincioșii care au sprijinut bunul mers al lucrării, primind din partea IPS Părinte gramate de mulțumire.

În cuvântul de învățătură, IPS Irineu le-a vorbit credincioșilor despre semnificația sărbătorii, subliniind în special rolul și importanța bisericii în viața unei comunități. „Biserica este singura care dăinuiește în viața noastră, care are o istorie și care dă un sens și-o profunzime tuturor celor care sunt botezați în numele Preasfintei Treimi. Aceștia cresc și își întemeiază o familie, o casă, urmând ca mai apoi, la sfârșitul vieții, să vină să se odihnească în jurul sfânt locașului acestuia, așteptând învierea morților și viața veacului ce va să fie”. În continuare, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre necesitatea unei viețuiri în virtute și fapte pe pământ, în vederea primirii veșnicelor bunătăți în ceruri. „Aici, pe pământ, noi primim numele de creștini, întrucât ne-am botezat în numele Mântuitorului Iisus Hristos, devenind cu adevărat ucenici ai Săi, pecetluiți cu lucrarea Duhului Sfânt și întăriți cu nădejdea în viața fericită în ceruri. Începem viața pe pământ, o continuăm aici, înfrumusețând-o cu fapte bune, iar când ne cheamă Dumnezeu, ne înfățișăm înaintea Judecății Sale, ca să primim răsplată după cele ce am făcut, întrucât deși trupul nostru este trecător, sufletul nu moare niciodată”, a mai spus IPS Părinte Mitropolit.

Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din comuna Fărcășești a fost ridicată în anul 1848, fiind declarată monument istoric. În anul 1876, sfântul lăcaș a fost renovat și resfințit. Trecerea timpului a făcut ca la începutul secolului XX biserica să aibă de suferit la nivelul construcției, hotărându-se ulterior închiderea ei. Între anii 1937 – 1938 aici au avut loc reparații capitale, fiind înlocuit definitiv acoperișul.

Biserica este construită din lemn de stejar cioplit și are formă de navă, terminându-se cu un altar poligonal. Bârnele sunt îmbinate în coadă de rândunică. În anul 2009, biserica a primit sprijinul Ministerului Culturii și Cultelor și al Consiliului Local Fărcășești, intrând astfel într-un proiect de renovare și consolidare.

Comentarii Facebook


Știri recente