Biserica de la Schitul de Sus și-a sărbătorit cel dintâi hram

Credincioșii mehedințeni au luat parte în număr mare la cel dintâi hram al bisericii de la Schitul de Sus, închinate Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul. Veniți de la Izvoru Bârzii, de la Balotești sau din municipiul Drobeta Turnu Severin, creștinii au adus dis-de-dimineață prinos de cinstire Sfântului Proroc la cel mai nou lăcaș de cult ridicat sub patronajul său, a precizat Cătălin Cernătescu, redactor știri al Episcopiei Severinului și Strehaiei.

Fiind și cel de-al doilea hram al satului Schitul de Sus, mai mulți copii și bătrâni au întâmpinat slăvitul praznic în tradiționalul port popular.

Binecuvântarea dobândită de cei prezenți la slujba de hram a fost cu atât mai mare cu cât au putut participa la Sfânta Liturghie Arhierească săvârșită de ierarhul locului, Preasfințitul Părinte Nicodim. Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Părintele Episcop a liturghisit la altarul de jertfă pe care l-a sfințit în urmă cu aproape un an, de când biserica a fost dată în deplină folosință.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Nicodim le-a vorbit credincioșilor despre virtuțile marelui profet vetero-testamentar și slava de care s-a învrednicit, fiind ridicat cu trupul la cer. Ierarhul a arătat că evlavia oamenilor locului către acest sfânt este întemeiată atât pe credința că le este ajutător grabnic la vreme de secetă și neplouare, cât și pe recunoștința dobândirii cererilor bune. În încheiere, chiriarhul locului a binecuvântat pe toți cei ce poartă numele Prorocului Ilie, cerându-le de la Hristos viață îndelungată pe cărările mântuirii.

După slujba euharistică, preoții au săvârșit rânduiala parastasului pentru sufletele celor mutați la Domnul. Credincioșii din această zonă respectă cu sfințenie tradiția Bisericii legată de cultul morților, astfel încât și-au adus aminte și la ceas de bucurie de cei dragi ai lor, trecuți în veșnicie, și au adus la Altar prinoase și colivă, pe care le-au împărțit spre pomenirea veșnică a celor răposați.

***

Piatra de temelie a bisericii cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” a fost pusă în anul 1994, cu binecuvântarea Î.P.S. Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei, de către Preasfințitul Părinte Damaschin Coravu Severineanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Craiovei.

Lucrările de construcție s-au realizat între anii 1994-2004 cu sprijinul Preacuviosului Părinte Arhimandrit Pavel Nicolăescu, starețul mănăstirii Topolnița, cu ajutorul enoriașilor și al altor donatori.

Pictura sfântului lăcaș de închinare s-a realizat între anii 2004-2012 de către familia pictorilor Lăcrămioara și Liviu Anton din București, în tehnica „fresco”, cu sprijinul Primăriei Izvoru Bârzii și al Secretariatului de Stat pentru Culte.

Biserica de la Schitul de Sus a fost sfințită anul trecut, pe 26 august, de Mitropolitul Olteniei, ÎPS Părinte Irineu.

Comentarii Facebook


Știri recente