Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Damian din Asia au fost cinstiți vineri la biserica pe care o ocrotesc în cadrul Institutului Clinic Fundeni din Capitală.
Slujba a fost oficiată de un sobor format din preoți de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor, în prezența credincioșilor și a cadrelor medicale.
„Când cinstim niște sfinți ca aceștia de astăzi, Cosma și Damian cei din Asia, doctori fără de arginți, cei mai mulți dintre noi, în duhul epocii în care trăim, tindem să ne apropiem de ei, pentru ca să ne vindece, ca să dobândim vindecarea trupească”, a spus, în cuvântul de învățătură, Părintele Tudor Ion Ciocan de la Capela Spitalului de Ortopedie „Foișor” din București.
„Dar scopul venirii lui Hristos în lume nu este în primul rând vindecarea trupească. Scopul venirii lui Hristos în lume este mântuirea omului în totalitatea lui. Scopul tămăduirilor, minunate uneori, alteori firești, pe care le făceau cei doi sfinți era aducerea la Hristos a omului, pentru că adevărata tămăduire a omului este tămăduirea sufletească.”
„Sfinții Cosma și Damian sunt exemplu de slujire dezinteresată a aproapelui, de iubire și de compasiune atât pentru cei care se ocupă de vindecarea trupească, cât și pentru cei ce au în grijă sufletul”, a mai spus Părintele Tudor Ion Ciocan.
Exemplu de slujire
„Învățăm de la Sfinții doctori Cosma și Damian din Asia mijlocirea fără de plată sau fără de vreun alt mijloc de răsplătire pentru cei aflați în suferință îndelungată, pentru cei ce sunt în operații, în comă, pentru copiii bolnavi, pentru depărtarea a toată neputința și boala”, a declarat Părintele Horia Nicolae Prioteasa, preot de caritate la Biserica „Sf. Cosma și Damian” de la Institutul Clinic Fundeni.
„De asemenea, Sfinții Cosma și Damian îndeamnă pe cei ce sunt cadre medicale să se apropie mai mult de cele duhovnicești, ca să Îl cunoască pe Iisus Hristos, care este Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre. Meșteșugul doctoricesc este mai bogat, cu rezultate mult mai mari și mai proeminente, atunci când este cultivat în duhul iubirii de Dumnezeu, iubirii de aproapele.”
Trebuie să ne dăruim, spune managerul Institutului
„Sfinții doctori fără de arginți au învățat medicina, au considerat o datorie de onoare să ajute omul și să ajute omul fără a avea pretenții materiale”, a declarat, pentru Trinitas TV, prof. dr. Anca Coliță, managerul general al Institutului Clinic Fundeni.
„Lucrul acesta cred că este un model demn de urmat și în zilele noastre, când poate, de fapt, dorința aceasta de cunoaștere și de ajutorare a celui aflat în suferință trebuie să depășească multe alte nevoi materiale.”
„Deci trebuie să ne dăruim și cred că în medicina contemporană faptul că medicii, personalul medical dăruiesc atât de mult din timpul lor, pentru a fi alături de bolnavi, trebuie să fie cumva o continuare a ceea ce au făcut Sfinții Cosma și Damia”, a concluzionat prof. dr. Anca Coliță.
După Liturghie a fost oficiată o slujbă de Pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii lăcașului de cult trecuți la Domnul.
Începând din anul 2000, biserica de la Institutul Clinic Fundeni se află sub ocrotirea celor trei perechi sfinți tămăduitori care poartă numele Cosma și Damian: cei din Asia, cei din Arabia și cei din Roma.
Vezi și:
Foto credit: Bisericasfdrcosmasidamianicfundeni.ro (foto deschidere)