Biserica-de-fier din Istanbul a fost redeschisă | Lăcaşul de cult datează din 1898

Biserica-de-fier din Istanbul a fost redeschisă duminică, la şapte ani de la începerea lucrărilor de restaurare. Ceremonialul s-a desfăşurat în prezenţa Preşedintelui Turciei şi Primului ministru al Bulgariei, informează AP.

În cadrul ceremoniei de inaugurare, Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a spus că acest locaş de cult vechi de 120 ani rămâne „singurul exemplu” al unei biserici ridicată pe schelet metalic.

Preşedintele Erdogan a spus că Biserica Sfântul Ştefan contribuie la „frumuseţea şi bunăstarea” Istanbulului şi că reprezintă ultimul exemplu al eforturilor Turciei de a restaura sinagogi, capele şi biserici.


Lăcaşul de cult în formă de cruce a fost construit în 1898. Plăcile prefabricate din fier care se regăsesc în componenţa bisericii a fost realizate în Viena, între anii 1893-1896. Cântărind nu mai puţin de 500 de tone, acestea au fost transportate pe şlepuri, pe Dunăre şi apoi pe Marea Neagră, de la Viena la Constantinopol. Scheletul bisericii a fost realizat din oţel pur.

Foto credit: AP

Comentarii Facebook


Știri recente