Biserica Bucur Ciobanul și-a serbat ocrotitorii | ‘Sfinții Atanasie și Chiril sunt modele de luptători pentru credința cea adevărată’, a spus PS Timotei

„Sfinții Atanasie și Chiril sunt modele de luptători pentru credința cea adevărată. Ei sunt atât de mari încât noi abia îi putem observa, fiind atât de risipiți printre grijile mărunte ale acestei lumi”, a spus PS Timotei Prahoveanul în cadrul slujbei oficiate joi în Biserica Bucur Ciobanul din Capitală, cu prilejul hramului.

În predica rostită, PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a evidențiat faptul că Biserica și slujitorii ei au trecut de-a lungul timpului prin mari încercări.

Preasfinția Sa a spus că Biserica a fost mereu „asemenea unei corăbii care a mers pe o mare veșnic învolburată, cu valuri puternice”. „De aceste valuri s-au lovit și cei doi mari ierarhi pe care îi pomenim astăzi și care au fost cu adevărat «lumina lumii»”, a mai explicat ierarhul, potrivit Trinitas TV.

În continuare, PS Timotei a prezentat specificul Bisericii din Alexandria – „o cetate cunoscută și veche, unde a predicat Sfântul Apostol Marcu și unde a existat și o puternică școală misionară – Școala Alexandrină – în apropierea căreia s-au dezvoltat numeroase comunități de credincioși adevărați, dar și de monahi care au privit mereu doar către cer”.

Preasfinția Sa i-a oferit drept modele de slujitori ai Bisericii pe ierarhii serbați:

„Cei doi ierarhi pomeniți astăzi au fost cu adevărat apărători ai Ortodoxiei. Au apărat dreapta învățătură a Bisericii cu preț greu și unul și celălalt, rămânând până la sfârșitul vieții lor păstori adevărați ai credincioșilor pe care Dumnezeu i-a așezat în locul respectiv, în timpuri potrivnice”.

La final, Părintele Episcop i-a îndemnat pe credincioși să-și îndrepte mereu privirea către exemplul vieții celor doi apărători ai Ortodoxiei, „la felul cum au iubit Biserica, cum au slujit-o, la faptul că au renunțat la toate, au cunoscut exil, temniță, umilințe și foarte mulți neprieteni, dar până la urmă au biruit cu ajutorul lui Dumnezeu”.

„Ajutorul lui Dumnezeu este cel mai important în viața unui slujitor al Bisericii. Un slujitor al Bisericii trebuie să lupte până la capăt. Aceasta este datoria lui”, a concluzionat PS Timotei.

Numeroși credincioși bucureșteni s-au rugat la Sfânta Liturghie în ziua hramului atât în biserica de dimensiuni reduse cât și în exteriorul ei.

Sărbătoarea de astăzi a fost primul hram al Bisericii la care credincioșii au avut prilejul de a aduce cinstire moaștelor celor doi ocrotitori spirituali ai comunității.

Cu acest prilej, Preotul paroh Ionuț Bărbulescu și-a adus aminte cu recunoștință de cei prin care a fost posibilă aducerea moaștelor: „Înaltpreasfințitul Ambrozie, Mitropolit de Silistra și Durostorum, din Bulgaria care a dăruit sfintele moaște la rugămintea Arhim. Zenovie Grigore, starețul Mănăstirii Nechit de lângă Piatra Neamț”.


Biserica Bucur Ciobanul, situată pe o colină din vecinătatea Mănăstirii Radu Vodă, a fost salvată de la demolările din perioada comunistă. Anul primei ctitoriri a bisericii este necunoscut. Potrivit unor legende, prima dată a fost construită din lemn de Bucur, cel care a dat şi numele capitalei, după care în 1416 a fost reconstruită de Mircea cel Bătrân.

Prin proporțiile sale modeste și stilul tradițional rafinat, locașul este un reper pentru pelerinii care vizitează bisericile Capitalei.

Foto credit: ZL

Comentarii Facebook


Știri recente