Biserica Brânduşa din Craiova şi-a sărbătorit hramul

Biserica Sfântul Nicolae-Brândusa din Craiova şi-a sărbătorit luni, 07 decembrie 2015, cel de-al doilea hram închinat Sfintei Muceţite Filofteia de la Curtea de Argeş, după cum ne-a precizat Preot Gheorghe Cioiu.

La ceas de aleasă sărbătoare, în prezenţa a numeroşi credincioşi care au umplut până la refuz sfântul locaş, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoţi si diaconi. Tot în cadrul Sfintei Liturghii a fost săvârşită şi hirotonia întru diacon a tânărului teolog Daniel Foanene, pe seama Parohiei Rovinari II, judeţul Gorj.

Sfânta Filofteia, ocrotitoare a celor săraci şi oropsiţi

În cuvântul rostit la finalul slujbei religioase, Mitropolitul Olteniei a prezentat modelul de viaţă sfântă şi jertfa Sfintei Muceniţe şi a exprimat bucuria slujirii în acest sfânt locaş aflat sub purtarea de grijă a doi sfinţi prăznuiti prin două sărbători aşezate de Biserica noastră una lângă alta, Sfântul Nicolae şi Sfânta Filofteia.

„Copilă fiind, Sfânta Fiolofteia s-a îngrijit cu multă dragoste şi râvnă de cei săraci şi oropsiţi, drept pentru care vrăjmaşul diavol a atacat-o chiar prin tatăl său care permanent a persecutat-o prin ocări, prin bătăi şi alte chinuri, pentru ca în cele din urmă să o lovească cu barda lui de agricultor. Să dai cu barda într-un copil! Un lucru pe care mintea omenească nu-l poate înţelege şi accepta, deşi este o realitate pe care şi noi o trăim deseori. Dăm cu barda şi noi când lovim cu fapta şi cuvântul pe apropiaţii noştri. Căci şi acestea tot ca nişte lovituri de bardă se înfig în conştiinţa celor pe care îi rănim. Alţii instigă la lovirea în principiile , valorile şi virtuţile creştine ale poporului nostru. Bineînţeles că toţi aceştia vor fi înfrânţi şi ruşinaţi, precum ruşinat a fost şi tatăl nefiresc în comportament al Sfintei Filofteia atunci când Dumnezeu a transformat rezultatul faptei lui în minune, în preamărire şi slavă cerească. Pentru că sufletul ei a primit cunună mucenicească în ceruri, iar trupul curat şi neprihănit a devenit făcător de minuni. Şi astfel a rânduit Bunul Dumnezeu ca trupul ei, născut la sud de ţara noastră, să ajungă la Curtea de Argeş, spre a fi ocrotitoare şi păzitoare a Sfintei Mănăstiri de pe Argeş şi a întregii noastre ţări. De aceea, în această zi şi în această sfântă biserică ce îi are ca ocrotitori atât pe Sfântul Nicolae cât şi pe Sfânta Filofteia, două sărbători aşezate de Biserica noastră una lângă alta, avem bucuria să ne revedem în Sfânta Liturghie, în urcuşul acesta spre splendorile Împărăţiei cerurilor, pentru că Liturghia este o fereastră către Împărăţia lui Dumnezeu şi un moment de pregustare a fericirii veşnice, când vom fi într-o nesfârşită Liturghie împreună cu îngerii”, a încheiat Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu.

Biserica Brânduşa – scurt istoric

Biserica Sfântul Nicolae – Brânduşa a fost ridicată în anul 1793, pe locul unei biserici mai vechi din lemn. Este construită din zid de cărămidă subţire, în formă de corabie (navă), spre est în semicerc, iar spre vest cu pridvor deschis susţinut de patru stâlpi rotunzi de cărămidă. Nu are turle, fiind singura biserică din Craiova construită în acest stil. Situată pe strada Brânduşa, biserica este cunoscută îndeosebi sub denumirea de Brânduşa după numele unuia dintre cele mai vechi cartiere ale Craiovei. În urma unor lucrări de renovare şi consolidare, sfântul locaş a fost resfinţit pentru prima dată în anul 1855 de către Sfântul Ierarh Calinic, pe atunci Episcop al Râmnicului – Noului Severin. De-a lungul anilor biserica a suferit mai multe reparaţii, ultima având loc în timpul vrednicului de pomenire mitropolit Nestor Vornicescu al Olteniei, care a resfinţit-o la 3 iulie 1991, când biserica a primit ca dar şi hramul Toţi Sfinţii. Ultimii doi clerici care au ostenit la altarul Bisericii Brânduşa au fost preotul Vasile Cârstea, din 26 octombrie 1974 până la 1 septembrie 2003 şi actualul preot paroh, Gabriel Sorescu, instalat la data de 1 octombrie 2003.

Comentarii Facebook


Știri recente