Biserica Albaniei: Convocarea Sfântului și Marelui Sinod al Ortodoxiei este imperioasă

Redăm mai jos traducerea comunicatului Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Albaniei privind necesitatea convocării Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe:

Având în vedere dezbaterile care au apărut în ultima vreme cu privire la Sfântul Sinod al Ortodoxiei, care este planificat, ne simțim obligați să subliniem pe scurt următoarele:

  1. Convocarea Sinodului respectiv a fost decisă la ultimele două Sinaxe ale Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe Autocefale, în Constantinopol în anul 2014 și în Chambesy (Geneva) în anul 2016. Decizia luată în Constantinopol nu a fost semnată de una dintre Biserici, însă a fost aprobată de majoritatea lor. Același lucru s-a întâmplat și în anul 2016, în Chambesy. Anularea convocării Sfântului și Marelui Sinod nu poate avea loc fără o decizie luată de același corp care a decis convocarea. Nu poate fi anulată în ultima clipă prin declarații și mesaje transmise din diferite direcții.
  2. Consensul (simfonia, unanimitatea) funcționează când membrii Bisericii se întâlnesc, studiază problemele și iau decizii împreună. Înțelesul consensului a fost clarificat în cuvântul de deschidere al Sanctității Sale Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, în anul 2016, în Chambesy, și a fost primit fără obiecții. Consensul nu înseamnă (drept de) veto. În general nu trebuie subestimată tradiția bisericească de douăzeci de secole, în special în timpul procedurilor de luare a deciziilor în timpul sinodului.
  3. În mod cert, există multe probleme. Acesta este și motivul pentru care desfășurarea Sfântului și Marelui Sinod este o necesitate. Este imposibil ca toate problemele să fie rezolvate, însă vor fi abordate unele dintre ele. Puțin este mai bun decât nimic. Problemele care rămân sperăm să fie abordate într-un Sinod general viitor. Amânarea Sfântului și Marelui Sinod deja planificat ar răni ortodocșii din lume și ar păta reputația la nivel internațional a Ortodoxiei.
  4. În final, transmitem o rugăminte din inimă Secretariatului Sinodului Pan-ortodox (Regulamentul pentru Organizarea și Funcționarea Sfântului și Marelui Sinod, nr. 6.7, paragraful 7), care se va întruni în Creta pentru decizii finale: Lăsați ca toate eforturile să fie făcute pentru ca toți membrii Sinodului să participe la celebrarea solemnă și inaugurală a Sfintei Liturghii, în Ziua Cincizecimii și la Vecernia Duhului Sfânt. Acesta este un simbol foarte important al unității. Transportul unor grupuri numeroase de persoane în Creta pentru distanțe foarte mari crește cheltuielile, osteneala, evenimentele neașteptate și riscurile potențiale. Să fie jertfite diferitele dorințe și interese și să se ofere prioritate desfășurării fără greșeală și cu calm a ședințelor Sfântului și Marelui Sinod.

Iar Celui ce poate să facă, prin puterea cea lucrătoare în noi, cu mult mai presus decât toate câte cerem sau pricepem noi, a lui fie slava în Biserică și întru Hristos Iisus în toate neamurile veacului veacurilor.” (Efeseni 3:20-21).

Tirana, 8 iunie 2016

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Autocefale a Albaniei

Comentarii Facebook


Știri recente