Biserica Adormirii Maicii Domnului din Turnu Severin se pregătește de sărbătoare

În fiecare an de praznicul Adormirii Maicii Domnului, Biserica Maioreasa din Drobeta-Turnu Severin este în sărbătoare. Anul acesta, în ajunul Adormirii, pe 14 august seara, se va săvârși slujba Privegherii, urmată de cântarea Prohodului înaintea Sfântului Epitaf al Maicii Domnului, așezat pe o masă în mijlocul bisericii.

Momentul liturgic se va încheia, ca și în Vinerea Paștelui, cu o procesiune în jurul sfântului lăcaș, la care vor participa sute de credincioși cu făclii aprinse. Pe 15 august, în ziua hramului, se va săvârși slujba Acatistului Născătoarei de Dumnezeu, urmată de Sfânta Liturghie, după cum ne-a precizat Cătălin Cernătescu.

Istoria Bisericii „Maioreasa” se confundă aproape cu cea a orașului Drobeta-Turnu Severin. Este singura biserică din oraș care poartă hramul „Adormirii Maicii Domnului” și printre puținele din județ. Ctitorită de familia maiorului Ciupagea, a suferit numeroase modificări de-a lungul vremii.

Biserica a fost ridicată în perioada 1842-1846 din dorința și cu cheltuiala maiorului Ciupagea și a soției sale. La sfințire a fost prezent mitropolitul Nifon al Țării Românești, pe atunci și locțiitor de episcop la Râmnicu Vâlcea. Primul preot slujitor al bisericii a fost protopopul Mitrică din Cerneți, prieten și sfetnic apropiat al familiei de ctitori.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – „Maioreasa” a fost primul așezământ de cult ridicat în Turnu Severin, după restabilirea orașului ca reședință de județ, la data de 23 aprilie 1833. Sunt păreri ce afirmă că „Maioreasa” ar putea fi cea mai veche biserică a urbei de pe malurile Dunării.

Alături de Biserica „Maioreasa” din Drobeta – Turnu Severin, în județul Mehedinți mai există 16 biserici închinate „Adormirii Maicii Domnului”, în parohiile: Prejna, Șovarna de Sus, a Gruia, Piatra Albă, Șimian, Jupalnic din Orșova, Crăguiești, Eșelnița, Godeanu, Ilovița, Parohia Bâcleș, Coșovăț, Gârbovăț, Stângăceaua și Traian.

Comentarii Facebook


Știri recente