Biograful Patriarhului Pavle, decorat de Episcopia Caransebeşului

Prof. Univ. Jovan Janić de la Universitatea „Nikola Tesla” din Belgrad a primit joi din partea Episcopiei Caransebeşului Ordinul Crucea „Episcop Elie Miron Cristea”, clasa a I-a pentru mireni.

Distincţia i-a fost conferită de Preasfinţitul Părinte Lucian la finalul conferinţei despre Patriarhul Pavle, susţinută la Centrul Eparhial.

Ziua de pomenire a Sfinților Trei Ierarhi a fost aleasă special pentru conferința „Totdeauna om, niciodată neom: modelul patriarhului Pavle al Serbiei (1914-2009)”, pentru că, așa cum a afirmat Preasfințitul Părinte Lucian, există o continuitate între oamenii cu viață aleasă și sfântă, indiferent de timpul și locul unde trăiesc și sunt rânduiți de Dumnezeu să-și desfășoare activitatea”.

„Sfinții Trei Ierarhi în secolul de aur al Bisericii i-au învățat frumos și articulat pe oameni, au liturghisit în vremea aceea și ne-au lăsat o operă bogată atât din punct de vedere teologic, cât și filantropic. Plini de bucurie vedem cum un ierarh contemporan cu noi, Patriarhul Pavle, ne-a lăsat o operă prin însăși viața lui, o viață sfântă, trăită cu adevărat în Hristos”.

„Patriarhul Pavle a fost un om al rugăciunii și prin rugăciunile sale a ținut tot poporul lângă biserică, lângă evanghelia lui Hristos și sigur lângă principiile moralei creștine”.

„De aceea în această seară s-au împletit armonios atât cântările duhovnicești închinate Sfinților Trei Ierarhi, cât și conferința domnului profesor despre viața Patriarhului Pavle, a subliniat ierarhul.

După conferință profesorul Jovan Janić, biograful Patriarhului Pavle, a răspuns întrebărilor venite din partea publicului.

Foto credit: Episcopia Caransebeşului

Comentarii Facebook


Știri recente