Binevestitori ai Naşterii Domnului la Reşedinţa Patriarhală | Tradiţia a început cu păstorii din Betleem

Slujitorii Catedralei Patriarhale au mers în ajunul Crăciunului la Reşedinţa Patriarhală vestind Naşterea Domnului conform tradiţiei Ortodoxe.

Au intonat troparul Naşterii Domnului şi colinde tradiţionale româneşti.

Ei au fost primiţi de Părintele Patriarh Daniel în salonul Sfinţilor Români, care le-a spus că această tradiţie de a „binevesti cu multă bucurie şi evlavie Naşterea Domnului începe cu păstorii din Betleem”.

„Păstorii au fost anunţaţi de îngeri că S-a născut Mântuitorul Iisus Hristos, iar ei au mers la casele oamenilor din Betleem şi au binevestit această lucrare minunată: Naşterea Fiului Veşnic al lui Dumnezeu din Fecioara Maria pentru a deveni Mântuitorul lumii, pentru a ne dărui viaţă veşnică”, a spus Preafericirea Sa.

Colindatul şi vestirea Naşterii Domnului de clericii care merg cu icoana sunt două tradiţii aflate în strânsă legătură, spune Patriarhul României.

„Cetele de copii care prefigurează pe îngerii de la Betleem vin mai întâi cântând colinde pentru a binevesti Naşterea, iar apoi păstorii duhovniceşti vin cu icoana ca o confirmare a adevărului istoric al Naşterii Domnului în Betleem”.

„Credincioşii care îi primesc pe clerici cu icoana Naşterii confirmă cu bucurie că sunt creştini, că ţin legătura cu Biserica”, a spus Părintele Patriarh care a explicat că „această binevestire ne cheamă pe fiecare să primim tainic pe pruncul Iisus în trupul nostru ca într-o peşteră care se luminează şi în sufletul nostru ca în ielsea de la Betleem”.

Arhim. Clement Haralam, Marele eclesiarh al Catedralei Patriarhale. Foto credit: Basilica.ro/Mircea Florescu.

Părintele Patriarh a reamintit că Postul Naşterii Domnului nu reprezintă doar o înfrânare de la produse animale, ci este şi „un post al ajutorării semenilor şi al darurilor pe care noi le facem ca răspuns al darului” pe care Dumnezeu Tatăl l-a făcut faţă de lume „trimiţând pe Fiul Său ca să ne dăruiască viaţă veşnică”.

„Hristos Domnul fiind darul Tatălui pentru lume, noi răspundem cu daruri la iubirea darnică, smerită şi milostivă a lui Dumnezeu, iar Moş Crăciun este personificarea iubirii Tatălui Ceresc. El arată bunătatea lui Dumnezeu care trimite în lume pe Fiul Său”.

Soborul de slujitori a fost condus de părintele arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale. Alături de clerici s-a aflat grupul psaltic Tronos şi arhid. Mihail Bucă.

Foto credit: Basilica.ro/Mircea Florescu

Mai multe imagini în Galeria Foto

Comentarii Facebook


Știri recente