Binecuvântări pentru credincioșii Parohiei Horia

Duminică, 19 ianuarie, credincioșii Parohiei Horia, Protopopiatul Arad, au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe întâistătătorul Eparhiei Aradului, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei, informează „Ziarul Lumina”. Vizita Înaltpreasfinției Sale a fost mult-așteptată, fiind socotită de toată obștea ca o binecuvântare a cununii anului ce nu de mult a început, cu darul de a spori râvna creștinilor în umblarea pe calea poruncilor lui Dumnezeu și în păzirea sfintelor rânduieli ale Bisericii.

După îndătinata întâmpinare din fața bisericii și cuvântul de bun găsit, ierarhul și credincioșii au intrat în sfântul lăcaș, unde, în prezența credincioșilor care au umplut biserica, au fost săvârșite slujba Utreniei și Sfânta Liturghie arhierească. Soborul care a slujit alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a fost alcătuit din pr. arhid. Tiberiu Ardelean, profesor la Seminarul Teologic din Arad, și pr. Adrian Murg, parohul bisericii cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”. Răspunsurile liturgice au fost date de tinerii teologi din strana bisericii și de corul bisericesc al parohiei. La momentul cuvenit, Înaltpreasfințitul Timotei a tâlcuit textele biblice de la Luca 17, 12-19 și Coloseni 3, 4-11, sub titlul „Arătare sfântă”, înțelesul acestuia ca descoperire a Cuvântului lui Dumnezeu spre a da omului putința deplinei comuniuni cu El. Anul omagial euharistic dă prilejul ca, prin grija iconomilor Tainelor Bisericii, să îmbie la lucrare sfântă pe cel credincios. Chiriarhul a făcut referire și la contextul liturgic și cultural-național al momentului, marcat de marele praznic al Bobotezei și aniversarea nașterii poetului nostru național Mihai Eminescu.

La finalul slujbei, preotul paroh Adrian Murg a mulțumit Înaltpreasfințitului Timotei pentru prezența în mijlocul credincioșilor din Horia, pentru înălțătoarea slujire liturgică și pentru bogatul său cuvânt de învățătură. Parohul a felicitat, de asemenea, în numele tuturor credincioșilor parohiei, pe Înaltpreasfinția Sa pentru împlinirea în acest an a 30 de ani de slujire arhierească la Arad și pentru sărbătorirea onomasticii sale, la 22 ianuarie.

Un alt moment important al vizitei chiriarhale a fost sfințirea noului așezământ ridicat în curtea bisericii și destinat programelor parohiale și activităților de protocol. Edificiul se dorește a fi un loc al aprofundării învățăturii Bisericii, mai ales de către cei tineri, și al manifestării și întăririi frățietății creștine, îndeosebi cu prilejul diferitelor zile festive ale parohiei.

Programul liturgic a fost urmat de împreuna-ședere la masă, într-un cuget de bucurie duhovnicească și mulțumire către Dumnezeu pentru toate binefacerile Sale.

Comentarii Facebook


Știri recente