Binecuvântarea Steagului Național la Catedrala din Timișoara. IPS Ioan: Drapelul este icoana României

În Duminica a 3-a după Rusalii, Mitropolitul Banatului a binecuvântat cu apă sfințită Tricolorul României. Evenimentul a avut loc la Catedrala Sfinții Trei Ierarhi din Timișoara, imediat după oficierea Sfintei Liturghii, a precizat Răzvan Fibișan de la Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timișoarei.

La slujbă oficiată în data de 25 iunie 2017 au participat: comandantul garnizoanei Timișoara, cadre militare din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională din garnizoana Timișoara, precum și sute de credincioși.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit atât despre Evanghelia duminicii, cât și despre semnificațiile culorilor Drapelului Național. Ierarhul a subliniat că prin culorile sale, steagul este o întruchipare a celor trei Principate Române: Moldova, Țara Românească și Transilvania.

Mâine, în calendarul României, este consemnat Ziua Drapelului Național. După rânduială, el se depune cu o seară înainte în catedrale și biserici, ca să fie sfințit și, apoi, ridicat pe cel mai înalt catarg din orașele din țară, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Domnitorul Ioan Cuza, a precizat ierarhul, spunea că drapelul este România, iar eu spun că drapelul este icoana României. Încă dintru începuturi, Biserica și conducerea țării au sfințit această icoană a României.

Astăzi, prin harul lui Dumnezeu, nu am sfințit o pânză tricoloră, ci am sfințit țara, România. Acest lucru se întâmplă când se sfințește un drapel; se sfințește țara, a cărui simbol este. Dumnezeu, prin aceste rugăciuni de sfințire a drapelului, să sfințească și să binecuvinteze țara noastră!, a menționat Mitropolitul Banatului.


Ziua de 26 iunie a fost proclamată, prin Legea nr. 96/20 mai 1998, Ziua Drapelului Național. Cu această ocazie, la Timișoara va avea loc o procesiune cu tricolorul românesc. Punctul final al  defilării va fi la Instituția Prefectului Județului Timiș unde va fi arborat pe catarg.

Cu această ocazie vor fi organizate mai multe programe și manifestări cultural-educative, cu caracter științific și evocator, consacrate istoriei patriei, precum și ceremonii militare specifice.

Comentarii Facebook


Știri recente