Binecuvântarea Maicii Domnului, peste credincioșii din Arhiepiscopia Clujului

Cinstitul Brâu al Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia a ajuns în seara zilei de sâmbătă, 31 octombrie 2015, în capitala Transilvaniei. El a fost adus la Cluj-Napoca de o delegație a Mitropoliei de Volos, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, informează radiorenasterea.ro.

Duminică dimineața racla a fost purtată în procesiune de un sobor de preoți în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, de la Centrul Eparhial până la muzeul Mitropoliei Clujului. La finalul procesiunii, Înaltpreasfinția Sa a declarat că este o mare binecuvântare prezența Brâului Maicii Domnului în țara noastră, mai ales în urma tragediei din București.

Este o mare binecuvântare prezența Brâului Maicii Domnului la Cluj-Napoca, mai ales că în țară există suferința aceasta grozavă, generată de tragedia petrecută la clubul Colectiv din București. Maica Domnului, este Maica tuturor creștinilor și aduce mângâiere și celor sănătoși și celor bolnavi”.

Încă de la primele ore ale dimineții credincioși din Cluj-Napoca, dar și din împrejurimi, au așteptat la rând pentru a se putea închina la racla cu Brâul Maicii Domnului.

Am venit de la Dej, împreună cu o prietenă, pentru a reuși să ne închinăm cinstitului Brâu al Maicii Domnului și pentru a ne ruga pentru sănătate și ocrotire. Am venit aici, încă de la ora 8:30 și cât timp am așteptat am citit neîntrerupt paraclisul Maicii Domnului. În 2013, am avut și bucuria de a vizita Mănăstirea Kato Xenia din Grecia, unde este păstrat Sfântul Brâu. Am simțit o bucurie de nedescris”, a mărturisit o credincioasă.

Clujenii se vor putea închina Cinstitului Brâu al Maicii Domnului, până miercuri, 4 noiembrie 2015, la ora 12:00. Muzeul Mitropoliei Clujului va fi deschis permanent. Atât pe parcursul zilei, cât și a nopții, racla cu sfânta relicvă va fi asistată de preoţi şi călugări, care îi vor mirui pe închinători.

Mănăstirea Kato Xenia, un loc unde se înfăptuiesc minuni

Mănăstirea Kato Xenia din Grecia se află în orașul grecesc Volos. Numele mănăstirii provine de la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului ajunsă aici în mod miraculos. Icoana a fost numită „Xenia” – adică Străina – deoarece venea dintr-un loc străin.

Între nepreţuitele odoare pe care le deţine mănăstirea se află şi două bucăţi din Brâul Maicii Domnului, primite în dar de la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos în anul 1522.

Potrivit Sfintei Tradiţii, Maica Domnului a dăruit brâul Apostolului Toma, care n-a fost prezent la înmormântarea sa, darul fiind o binecuvântare şi o dovadă a înălţării ei la cer cu tot cu trup. Brâul a fost ţesut de însăşi Maica Domnului din păr de cămilă.

Cinstitul Brâu s-a păstrat în Capadocia, de unde a fost adus în Ierusalim de către împăratul Teodosie cel Mare, unde a rămas până în secolul al IV-lea. În anul 395 a fost adus la Constantinopol de Arcadie, fiul împăratului Teodosie cel Mare.

Maica Domnului a făcut multe minuni cu Brâul său. O primă minune a fost consemnată în secolul al X-lea, când împărăteasa Zoe, soţia lui Leon al VI-lea Înţeleptul a fost vindecată de un duh necurat. Drept mulţumire, împărăteasa a brodat Brâul Maicii Domnului cu fir de aur, aşa cum se păstrează până astăzi, şi l-a reaşezat în racla dăruită de împăratul Arcadie. Amintirea acestui fapt minunat se pomeneşte în calendarul ortodox la data de 31 august.

Racla cu Cinstitul Brâu al Maicii Domnului a mai fost adusă în România și în 2001 la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi.

Comentarii Facebook


Știri recente