Binecuvântarea lucrărilor de modernizare a Aeroportului Iași

Orașul Iași va avea o nouă pistă de aterizare/decolare în apropierea Brigăzii 151 Infanterie „Lupii Negri”. Slujba de binecuvântare pentru începerea lucrărilor a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Teofan, în prezența autorităților și a oamenilor de afaceri ieșeni, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

La Iași a fost oficiată miercuri, 7 august, slujba de binecuvântare prilejuită de începerea lucrărilor pentru construcția noii piste de aterizare/decolare la Aeroportul Internațional Iași. Slujba a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Au participat autorități centrale, județene și locale care au avut un rol important în demersurile pentru aprobarea și finanțarea construirii noii piste. Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a adresat al finalul momentului de rugăciune un cuvânt celor prezenți în care a vorbit despre necesitatea și importanța unui aeroport modern la Iași. „Acum 1700 de ani creștinismul a primit libertate de manifestare. Atunci, împăratul Constantinopolului din acea vreme i-a chemat pe episcopii care ieșiseră din închisori unde fuseseră persecutați. Sfântul Constantin cel Mare i-a întrebat pe episcopi cu ce poate să-i ajute pentru a-și continua misiunea. Ei au cerut dreptul de a folosi poșta imperială. În accepțiunea modernă, poșta imperială, care transportă nu doar scrisori, ci și oameni, este reprezentată de aeroport, avion s.a. Acum 1700 de ani s-a considerat că cel mai important lucru este acela de a circula informația mai repede de la o destinație la alta. În zilele noastre, orașul nostru avea nevoie de o poștă imperială. Cred că în prezent sunt toate șansele ca această lucrare să se împlinească. Să răsplătească Dumnezeu osteneala tuturor celor care s-au implicat în demersurile pentru construirea noii piste”, a spus IPS Teofan.

„Dorim în câțiva ani să avem un aeroport cu totul nou”

Marius Bodea, președintele Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional Iași, și-a exprimat convingerea că Iașul va avea una dintre cele mai moderne piste de aterizare/decolare din România: „Dorim în câțiva ani să avem un aeroport cu totul nou, un terminal nou cu o capacitate de procesare mult mai numeroasă”. A urmat discursul fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, care a menționat că și-a dorit, împreună cu alți parlamentari ieșeni, ca Iașul să aibă un aeroport modern: „Această investiție poate deschide Iașul pentru Europa. Modernizarea aeroportului este cea mai ieftină investiție pe care o putem face pentru a deschide Iașul către Europa”. În continuare, primarul municipiului Iași, Gheorghe Nichita, a mulțumit parlamentarilor ieșeni care de-a lungul anilor au susținut ideea modernizării Aeroportului Iași: „Prezența dumneavoastră în număr atât de mare la acest eveniment arată dorința Iașului pentru această investiție”. În același timp, Cristian Adomniței, președintele Consiliului Județean Iași, a menționat că momentul demarării lucrărilor pentru noua pistă marchează trecerea de la 23 de ani de speranțe și de vorbe la primele fapte concrete: „Momentul de astăzi este răspunsul pe care îl oferim celor care și-au pierdut încrederea în viitorul și oportunitățile pe care le oferă orașul nostru. Am certitudinea că Iașul este mult mai atractiv și mai căutat. Începerea lucrărilor la noua pistă reprezintă debutul unui nou drum al dezvoltării durabile pentru orașul nostru”. Noua pistă a Aeroportului Internațional Iași va avea o lungime de 2.400 de metri și o lățime de 60 de metri. Lucrările au început pe 10 iunie 2013 și se vor încheia peste 23 de luni.

Comentarii Facebook


Știri recente