Binecuvântarea lucrărilor bisericii din Praja – Fântânele

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a resfinţit duminică, 30 august 2015, biserica filiei Praja a Parohiei Fântânele, comuna Motoşeni, Protopopiatul Sascut, judeţul Bacău, informează Ziarul Lumina.

Lucrările de realibitare ale bisericii filiei Praja din Protopopiatul Sascut au fost încununate în urmă cu două zile de slujba Sfinţirii. Aceasta a fost oficiată de IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Evenimentul s-a derulat în prezenţa credincioşilor şi autorităţilor locale şi judeţene. În cuvântul adresat celor prezenţi, ierarhul a remarcat că odată cu slujba Sfinţirii, locaşul de închinăciune a primit un al doilea ocrotitor, pe Sfântul Ierarh Ioan de la Râşca şi Secu, Episcopul Romanului, pomenit de Biserica noastră pe 30 august.

„Am simţit duhul înaintaşilor, mireasma rugăciunii şi evlavia binecredincioşilor creştini din această regiune a eparhiei noastre“, a spus Înatpreasfinţia Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Ioachim l-a hirotesit iconom pe părintele paroh Ionuţ Corobană şi a oferit distincţii de vrednicie credincioşilor care s-au evidenţiat prin efortul pe care l-au depus la împlinirea lucrărilor de refacere a locaşului sfânt. Localitatea Praja este aşezată între culmile Tutovei. Aici a existat încă de la începutul secolul al XVII-lea un mic schit din lemn, pârjolit de tătari în desele lor descinderi pe teritoriul Moldovei de Jos (1711 – Bătălia de la Stănileşti). „Având vocaţie de ctitori, locuitorii satului Praja aveau să construiască, potrivit documentelor vremii şi inscripţiei în bronz de pe colopotul mic din turnul ridicat la intrarea în ansamblul eclesial, la anul 1810, o bisericuţă din lemn, bijuterie arhitecturală pentru acele timpuri. Vitregiile vremii şi-au pus amprenta asupra locaşului de cult, astfel că părintele paroh Ionuţ Corobană, având sprijinul enoriaşilor şi al Consiliului Local al Primăriei Motoşeni, a iniţiat un proiect de restaurare şi conservare a acestui edificiu spiritual“, a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Comentarii Facebook


Știri recente