Binecuvântare pentru credincioșii din Buzău și Vrancea

Moaștele Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu au fost aduse în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, sâmbătă, 20 septembrie, de o delegație a Patriarhiei Române condusă de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. După ce două zile au poposit în orașul Buzău și au fost cinstite de credincioșii de aici, astăzi, 22 septembrie, sfintele odoare se află la Mănăstirea Brazi din Vrancea, care a îmbrăcat haine de sărbătoare odată cu sfințirea bisericii mari, informează Ziarul Lumina.

După mai bine de 300 de ani, Sfântul Constantin Brâncoveanu a fost prezent prin cinstitele sale moaște în zona Buzăului, unde, conform tradiției, se află cel puțin șase ctitorii ale sale. Sâmbătă, preoții și credincioșii din Buzău au întâmpinat, la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului”, sfintele odoare ale domnitorului, aduse de o delegație a Patriarhiei Române condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Din această delegație au mai făcut parte Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, dar și preoți și diaconi.

În centrul orașului Buzău, moaștele au fost întâmpinate de preoți și militari de la Divizia II Infanterie „Getica”, care le-au purtat în procesiune. Delegația de la București a fost întâmpinată pe treptele catedralei de Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, și Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Au fost prezenți la acest moment solemn elevii Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul” din municipiu, precum și preoți și reprezentanți ai autorităților locale.

Emoție la sosirea sfintelor odoare

Primirea moaștelor la Buzău a fost un moment emoționant. Sfântul Constantin Brâncoveanu a fost primit de garda militară cu onoruri de stat la fel ca un șef de stat. În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârșit în fața Catedralei Arhiepiscopale o slujbă de mulțumire și Polihroniul. În cuvântul de învățătură, Preafericirea Sa a arătat că Brâncovenii sunt modele de sfințenie și demnitate pentru poporul român.

„Sfântul Constantin Domnul, cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și sfetnicul Ianache sunt jertfă a mărturisirii credinței și demnității neamului românesc. De la Sfinții Brâncoveni nu învățăm doar evlavia, ci și demnitatea de a nu trăda propriul popor, de a nu trăda valorile credinței, de a nu trăda interesul națiunii. Sfântul Constantin Brâncoveanu este un mare domnitor român. În 25 de ani a dezvoltat țara, încât a fost foarte respectată și el a devenit un om foarte influent dintr-o poziție geografică foarte dificilă, între trei imperii antagoniste, și a trebuit să facă cu multă înțelepciune mișcări foarte bine cugetate ca să nu pună țara în pericol”, a spus Patriarhul României.

În numele clerului și credincioșilor din Buzău și Vrancea, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a mulțumit Patriarhului nostru pentru vizitarea eparhiei și binecuvântarea adusă.

„Cu emoție și bucurie sfântă, clerul și credincioșii din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, și îndeosebi cei din municipiul Buzău, vă întâmpină astăzi aducându-vă mulțumiri cu recunoștință pentru faptul că ne-ați făcut tuturor o mare bucurie aducând la Catedrala Arhiepiscopală din Buzău moaștele Sfântului Constantin Brâncoveanu spre închinare și cinstire din partea dreptcredincioșilor creștini din această eparhie. Suntem convinși că Dumnezeu este cu noi și ne ajută”, a spus IPS Ciprian.

Daruri pentru ctitorii brâncovenești

Patriarhul României a dăruit pentru Reședința eparhială din Buzău și Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Râmnicu Sărat câte o icoană cu chipul domnitorului român, în care se află și o părticică din sfintele sale moaște. De asemenea, Înaltpreasfințitul Ciprian a dăruit Preafericirii Sale o icoană cu Sfântul Mucenic Sava de la Buzău, primul ocrotitor al eparhiei de la curbura Carpaților.

Palatul brâncovenesc a fost sfințit

Tot sâmbătă, a avut loc și sfințirea Palatului brâncovenesc din incinta Centrului eparhial din Buzău. Slujba a fost oficiată de Patriarhul României, înconjurat de soborul de arhierei. Palatul, care are pridvorul specific oricărei ctitorii brâncovenești, a fost restaurat și înfrumusețat în întregime la interior și exterior. Cu această ocazie, Patriarhul României a dăruit pentru palat o plachetă cu chipul martirilor Brâncoveni și mai multe cărți apărute le Editurile Patriarhiei Române.

Mii de pelerini s-au închinat la sfintele moaște

Sfintele moaște au fost așezate sâmbătă spre închinare în agheasmatarul din vecinătatea catedralei. De asemenea, credincioșii au putut cinsti și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Hodighitria de la Mănăstirea Dălhăuți, cunoscută și iubită de buzoieni. Timp de două zile, mii de credincioși au stat la închinare la sfintele odoare, înălțând rugăciuni pentru iertarea păcatelor, sănătate și pentru țara noastră. Mulți pelerini au spus că simt o relație specială cu domnitorul, pentru că a fost român și pentru că în timpul vieții și după moarte este ocrotitor al țării noastre și al credinței ortodoxe.

Astăzi, sfintele moaște se află la Mănăstirea Brazi, din Vrancea, care este sfințită de un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Comentarii Facebook


Știri recente