Binecuvântare patriarhală pentru un cunoscut teolog din New York

În Duminica Vameșului și a Fariseului, la Catedrala patriarhală, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înalt Preasfințitul Nicolae, Arhiepiscopul ortodox român al celor două Americi. Din soborul de preoți și diaconi a făcut parte și Pr. prof. dr. John Behr, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Vladimir” din New York, Statele Unite ale Americii.

În cadrul Sfintei Liturghii au fost săvârșite ectenii speciale pentru pomenirea Arhiepiscopului Adrian Hrițcu, fost arhipăstor al românilor ortodocși din Franța și Europa Occidentală, care a trecut la Domnul sâmbătă, 23 februarie 2013, ora 21:00.

La finalul Sfintei Liturghii, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Nicolae a precizat că pr. prof. dr. John Behr a sosit în țara noastră pentru a participa la încheierea unui acord de cooperare între „Saint Vladimir†™s Orthodox Theological Seminary” din New York și Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București: „Părintele John Behr este originar din Anglia, dintr-o familie de preoți, străbunicul și tatăl dânsului au fost preoți, iar acum fratele și cumnatul dânsului sunt preoți. Se află în SUA din 1993, când a fost chemat la New York, la Facultatea de Teologie Ortodoxă «Sfântul Vladimir», unde este astăzi decan”.

Decanul instituției teologice ortodoxe din New York a precizat că este bucuros să fie prezent în România, să viziteze Facultatea de Teologie Ortodoxă din București și să cunoască credința pe care poporul român o trăiește de foarte multe secole: „În SUA, credința ortodoxă este de două secole, iar credincioși ortodocși sunt din toată lumea, din România, Rusia, Bulgaria, Serbia, Orientul Mijlociu, și cu toții trăim împreună. Suntem câteva milioane de ortodocși și în fiecare an primim noi credincioși în Biserica Ortodoxă, prin convertirea lor de la alte confesiuni. Trăind împreună cu diferite națiuni, cu diferite tradiții și culturi, este un loc cu totul deosebit care încurajează trăirea credinței ortodoxe. Cu toții suntem pelerini în această lume, așa cum arăta unul dintre părinții secolului al II-lea, care a trimis o scrisoare către Diognet în care scria: «orice țară străină este patria lor și orice patrie le este o țară străină». Sunt într-o țară străină, dar mă simt ca la mine acasă, în propria mea țară.”

Cei doi oaspeți au fost primiți de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Reședința patriarhală. Patriarhul României i-a oferit în dar părintelui John Behr o cruce pectorală și câteva cărți, iar Pr. John Behr i-a dăruit Preafericirii Sale o icoană cu chipul Sfântului Vladimir și câteva cărți, mulțumindu-i pentru binecuvântarea proiectului de parteneriat între cele două școli de teologie din New York și din București.

Pr. prof. dr. John Behr va susține, mâine, 25 februarie 2013, o conferință la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și va semna acordul de colaborare dintre cele două instituții de teologie ortodoxă.

Conferința „Becoming human” (A deveni om) se va desfășura de la ora 10:00, în Amfiteatrul „Dumitru Stăniloae”, după cum ne-a informat Ioan Bușagă, redactor știri al Ziarului Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente