Sute de credincioși ilfoveni au participat, astăzi, 23 aprilie 2014, la hramul istoric al Mănăstirii Cernica – Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Slujba hramului a fost săvârșita de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai Mănăstirii.
În mijlocul credincioșilor s-a aflat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României care le-a vorbit despre virtuțile Sfântului Gheorghe.
Ofițer în garda imperială
„Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a trăit între anii 270 și 303 până la 23 aprilie când a murit ca mucenic. S-a născut în Capadocia și atunci când a rămas orfan de tată a fost luat de mama sa și a mers în Cezareea Palestinei de unde era mama sa care avea averi multe. Acest tânăr crescut în credință de către mama sa a învățat bine și a fost un om foarte sprinten, înțelept și curajos. De aceea, el a intrat în armată și a devenit chiar ofițer în garda imperială. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, în prezența împăratului, s-a opus măsurilor îndreptate împotriva creștinilor și a mărturisit că el este creștin. Împăratul a fost surprins și mirat. Sfântul Gheorghe a fost supus unor torturi, unor chinuri deosebit de grele. A fost pusă o piatră de gâtul său încât aproape că a rămas corpul turtit și abia putea să mai vorbească. A fost tras pe o roată care avea cuie, a fost aruncat într-o groapă cu var nestins, a fost otrăvit, dar din toate acestea a scăpat cu ajutorul lui Dumnezeu”, a spus Preafericirea Sa.
De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a evidențiat și modelul de mărturisitor al Sfântului Gheorghe, Purtătorul de Biruință.
Vine de la Hristos puterea martirilor de a suferi chinurile și a accepta moartea
„Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ca pildă de martir, mărturisitor al credinței până la moarte, a devenit foarte popular, a făcut o mulțime de minuni după moarte. A scăpat de la moarte o tânără care urma să fie înghițită de un balaur căruia însă Sfântul i-a înfipt o lance în gâtlej. Astfel, a scăpat tânăra care urma să fie mâncată de balaurul ce se afla într-un lac în apropiere de Beirut. De aceea, în icoanele ortodoxe el apare și călare pe un cal alb, omorând un balaur. Balaurul a devenit simbolul răului. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe ne arată puterea credinței martirilor. Credința martirilor nu este o simplă convingere intelectuală, ei nu apără o idee, ci martirii arată o legătură deosebită a credinciosului cu Hristos cel răstignit și înviat încât vine de la Hristos puterea lor de a suferi chinurile și a accepta moartea. De aceea, încă în primele veacuri s-a spus Christus in martyre est, adică Hristos este prezent în martiri„, a explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
La final, Patriarhul României a oferit în dar Mănăstirii mai multe volume publicate la Editurile Patriarhiei, iar credincioșilor prezenți Pastorala de Înviere și iconițe reprezentând pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.
Mănăstirea Cernica a fost întemeiată în 1608 de vornicul Cernica Știrbei, mare vornic al lui Mihai Viteazul și al lui Radu Șerban. Pe locul respectiv a fost o așezare monahală mai veche. Biserica ridicată de el a primit hramul Sf. Nicolae. De la acest hram și-a luat numele ostrovul pe care se află construcția. Mănăstirea denumită la început Grădiștea Floreștilor și-a schimbat cu vremea numele, adoptându-l pe cel al ctitorului său. Vechea biserică a lui Cernica a fost adaptată nevoilor crescânde ale călugărilor, în special de starețul Gheorghe care, în 1781, când începe păstoria, o găsește într-o stare de părăsire. Actuala biserică a fost construită după cutremurul din 1802 de starețul Timotei și terminată în 1815. Este o construcție grandioasă (din biserica lui Cernica, astăzi se mai cunoaște doar fundația).