Binecuvântare la Biserica Înălțarea Sfintei Cruci din Cluj Napoca

Credincioșii din Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” din cartierul clujean Mănăștur au fost, pe 11 iunie, în sărbătoare. Lucrările de restaurare efectuate la lăcașul de cult au fost binecuvântate de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Biserica a primit și un nou ocrotitor, pe Sfântul Apostol Bartolomeu, pomenit pe 11 iunie în calendarul ortodox, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Programul liturgic a debutat cu rugăciunea de binecuvântare a lucrărilor de restaurare și a continuat cu Sfânta Liturghie, oficiată de IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de zece preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, ierarhul a amintit viața și misiunea Sfântului Apostol Bartolomeu și i-a felicitat pe credincioșii parohiei pentru implicarea în viața bisericii.

La final, soborul de preoți împreună cu Părintele Mitropolit au săvârșit o slujbă de Parastas în memoria vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu, cel care a sfințit lăcașul de cult în anul 2007.

De asemenea, fostului paroh, Iulian Benche, slujitor în continuare la biserica „Înălțarea Sfintei Cruci”, i-a fost oferită, din partea IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, „Crucea arhiepiscopală” pentru cei 50 de ani de preoție și pentru activitatea rodnică pe care a desfășurat-o. De asemenea, parohul Gavril Vârva, a primit o diplomă de „Aleasă cinstire”, iar inginerului Aurel Badiu, pentru sprijinul financiar oferit mai multor biserici din Cluj-Napoca, i s-a oferit din partea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, distincția „Crucea transilvană”. Ca mulțumire pentru prezența în mijlocul lor, credincioșii parohiei împreună cu preoții slujitori i-au dăruit ierarhului o icoană cu Sfântul Apostol Bartolomeu.

Activități culturale și sociale

Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” din Cluj-Napoca a fost ridicată între anii 1997-2007 și sfințită de vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu. Din cauza unor degradări, lăcașul de cult a fost restaurat în ultimul an.

„Am efectuat lucrări exterioare unde am înlocuit acoperișul, am înnoit fațadele și am dotat interiorul lăcașului de cult cu vitralii, mobilier și vase de cult. Toate lucrările au costat mai bine de 300 de mii de lei, bani proveniți, în mare parte, din donațiile credincioșilor”, a spus parohul Gavril Vârva.

La subsolul bisericii „Înălțarea Sfintei Cruci”, săptămânal, se desfășoară meditații gratuite pentru tineri, la matematică și limba română, pentru clasele de gimnaziu și liceu. De asemenea, comunitatea parohială sprijină constant prin colecte, produse alimentare și haine pe credincioșii aflați în nevoie.

Comentarii Facebook


Știri recente