Binecuvântare arhierească pentru creștinii din Cupcui, Leova

Binecuvântare arhierească pentru creștinii din Cupcui, LeovaDuminică, 27 iulie, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae și Aducerea Moaștelor Sfântului Nicolae”, satul Cupcui, raionul Leova, după cum aflăm de la Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

În cuvântul rostit, după Sfânta Liturghie, PS Antonie s-a referit la Evanghelia din duminica a VII-a după Cincizecime. Vorbind despre vederea duhovnicească, Preasfințitul Antonie a spus că există o legătură între credință, rugăciune și Lumina lui Dumnezeu care luminează sufletele oamenilor. „Credința ne îndeamnă la rugăciune. Rugându-ne ne apropiem de Dumnezeu, izvorul Luminii. Iar oamenii luminați, simt prezența lui Dumnezeu și văd lucrarea Lui în toate”, a subliniat Preasfinția Sa. Referindu-se la Părinții de la Sinodul IV Ecumenic, PS Antonie a menționat că „luminați de Duhul Sfânt ei au apărat adevărul de credință despre Mântuitorul Iisus Hristos, care este Dumnezeu adevărat și Om adevărat”.

PS Antonie a apreciat mult activitatea misionar-gospodărească a părintelui Petru, care de nouă ani păstorește comunitatea de creștini din Cupcui. Un timp sfintele slujbe au fost oficiate într-un paraclis, improvizat într-un vagon. Începând din primăvara acestui an, din ziua de 22 mai, ziua prăznuirii Aducerii Moaștelor Sfântului Nicolae (stil vechi), sfintele slujbe se oficiază în noua biserică, cu toate că nu este finalizată amenajarea ei. Ridicarea sfântului locaș a început în anul 1991, dar din cauza puterii economice scăzute a locuitorilor satului, care numără peste patru sute de case, construcția a mers cu anevoie. În ultimii ani, grație ostenelilor părintelui paroh, construcția a avansat considerabil.

Între altele, PS Antonie a spus: „Nu este ușor în timpurile noastre să construiești biserici. Acest lucru îl cunoaștem cu toții. Dar acolo unde este un părinte misionar, cum este părinte Petru și cum avem și în alte sate, de exemplu părintele Victor din satul Hârbovățul Nou, Anenii Noi, construcția sfintelor lăcașe, cu greu dar merge înainte. Este o bucurie când întâlnim asemenea preoți. Știm că mai mult cu bănuții văduvelor se ridică sfintele biserici, dar acolo unde este o bună chiverniseală și cu bani puțini, vedem că se pot face lucrări mari. Dumnezeu să vă ajute să încheiați cu bine această lucrare sfântă”.

Părintele Petru a mulțumit pentru vizită și binecuvântare arhierească, subliniind: „De nouă ani, de când sunt în acest sat, este prima vizită arhierească în mijlocul comunității noastre, pentru ce îi mulțumim mult Preasfințitului Antonie și îi dorim, cu această ocazie, păstorire îndelungată și rodnică în noua funcție în care a fost chemat de Biserică. Nădăjduim cu ajutorul Domnului, având și binecuvântare arhierească să ducem la bun sfârșit amenajarea bisericii, astfel încât la anul de haramul „Aducerea Moaștelor Sfântului Nicolae” să putem să sfințim biserica. Sa ne ajute Bunul Dumnezeu”.

Comentarii Facebook


Știri recente