Binecuvântare arhierească pentru credincioșii din Moșnița Nouă, Jud. Timiș

În după-amiaza zilei de miercuri, 20 iulie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a vizitat Parohia Moșnița Nouă din Protopopiatul Timișoara II, informează Răzvan Fibișan de la Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Ierarhul a fost întâmpinat de protopopul Mircea Szilagyi, de preotul paroh Ionică Gîță, de preoții din comună, oficialități locale și mulți credincioși. Conform datinii străbune, copii îmbrăcați în straie populare au oferit oaspetelui pâine cu sare și și-au manifestat bucuria de a-l avea în mijlocul lor.

După cuvântul de bun venit rostit de protopop, clerul și poporul au intrat în biserica parohială unde a fost oficiat acatistul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul bisericii. În încheiere au fost rostite rugăciuni pentru ctitorii bisericii, pentru credincioși parohiei și pentru toți preoții care au ostenit de-a lungul anilor în această parohie. De asemenea, au fost binecuvântate prinoasele aduse de enoriași în cinstea praznicului, acestea fiind împărțite celor de față la finalul slujbei.

După otpustul acatistului, Chiriarhul Banatului a rostit un cuvânt de învățătură în care a evocat viața și activitatea Sfântului Ilie Tesviteanul, unul dintre cei mai cunoscuți și populari proroci ai Vechiului Testament.

Dincolo de datele biografice, Ierarhul a subliniat specificul misiunii Sfântului Ilie în vremuri grele pentru poporul ales când regii conducători îi îndemnau să cinstească idoli şi nu pe adevăratul Dumnezeu. În acest sens, Înaltpreasfinţia Sa a făcut o paralelă între Sfântul Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului şi ultimul profet al Legii Vechi, și Sfântul Ilie care este socotit de către Biserică Înaintemergătorul celei de a doua veniri a lui Mesia. Înaltpreafinția Sa a subliniat și modul suprafiresc în care prorocul Ilie și-a încheiat viața pământească, fiind înălțat cu trupul la cer într-un car de foc nematerial; pilda încheierii vieții Sfântului Prooroc fiind și pentru creștini un îndemn de a se înălța cu inima la cer, prin focul nematerial al rugăciunii.

La final, Înaltpreasfinția Sa a binecuvântat pe cei prezenți și a oferit iconițe cu sfântul prăznuit credincioșilor din biserică.

11-16-sf_evanghelist_matei

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente