Binecuvântare arhierească pentru credincioşii din Bran şi Braşov

Numeroşi credincioşi din ţinutul Branului, judeţul Braşov, au participat sâmbătă, 03 octombrie 2015, la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, în Biserica Schimbarea la Faţă din Parohia Bran-Centru. În aceeaşi zi, ierarhul l-a instalat pe noul preot al Parohiei Braşov-Triaj I, după cum informează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.

Comunitatea din Bran l-a întâmpinat pe Mitropolitul Ardealului după tradiţie, mulţi dintre credincioşi purtând costumele populare specifice acestei părţi a Transilvaniei. După mai bine de 40 de ani, comunitatea din Bran-Centru a avut posibilitatea să participe, în biserica lor parohială, la o liturghie arhierească. Biserica de aici, aşezată în vecinătatea Castelului Bran, are o istorie bogată. După mai multe modificări suferite de-a lungul timpului şi după ample lucrări de înfrumuseţare şi pictură, locaşul de cult a devenit o frumoasă biserică în care se săvârşesc slujbe ortodoxe. Nevoile duhovniceşti ale credincioşilor din parohie a determinat ridicarea unui nou locaş de cult, aflat acum în stadiu de finalizare.

Vizita pastorală a Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu a fost un bun prilej pentru a încuraja comunitatea să finalizeze lucrările de amenajare a noului spaţiu liturgic şi pentru a binecuvânta eforturile credincioşilor din ultimii şapte ani.

În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Bran-Zărneşti, Gheorghe Colţea, parohul Nicolae Marcel Enescu, precum şi mulţi dintre slujitorii de la parohiile brănene.

La slujbă au participat numeroase oficialităţi, autorităţi judeţene şi locale.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal Anatoly din Braşov. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Valentin Andrei Stoian a fost hirotonit diacon.

Iubirea pentru semen

La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Ardealului l-a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Nicolae Marcel Enescu, în semn de apreciere pentru întreaga activitate pastorală şi administrativă din Parohia Bran-Centru, unde a restaurat pictura interioară şi a iniţiat construirea noii biserici.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a explicat Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, în care s-a relatat minunea vindecării slăbănogului. Stăruinţa celor patru oameni care l-au adus pe slăbănog este o pildă de credinţă pentru noi toţi, a subliniat Părintele Mitropolit: „Iubirea semenilor nu pleacă de la indiferenţă. Aceşti patru oameni au avut o milă atât de mare faţă de un om paralizat. Ştiau că dacă vor ajunge cu el în faţa Mântuitorului Iisus Hristos, el va fi vindecat. Ei au avut această credinţă puternică. Vedem că dacă iubim pe semenul nostru, trebuie să avem o credinţă care să fundamenteze iubirea noastră. Iubim pe semen pentru că suntem credincioşi, iar iubirea noastră este necondiţionată”.

La final, ierarhul i-a felicitat pe credincioşi, preotul paroh şi autorităţile locale pentru eforturile din ultimii ani pentru ridicarea noii biserici parohiale. Ierarhul a oferit acte de cinstire Adunării şi Consiliului parohiale, precum şi Primăriei şi Consiliului local Bran.

Părintele Nicolae Marcel Enescu i-a mulţumit ierarhului pentru slujire şi pentru binecuvântarea adusă peste credincioşii din Bran, iar la final toţi cei prezenţi au avut posibilitatea să aducă cinstire moaştelor Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse într-o raclă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.

Nou paroh la Braşov-Triaj 1

În aceeaşi zi, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu l-a instalat pe noul paroh al Parohiei Braşov-Triaj I, părintele Ioan Manea. Înainte de ceremonie, ierarhul a oficiat un Te Deum, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte protopopul de Braşov, Dănuţ-Gheorghe Benga, şi mulţi dintre slujitorii sfintelor altare din oraşul de sub Tâmpa.

În cuvântul rostit în capela amenajată în demisolul bisericii parohiale, locaş de cult aflat într-un stadiu avansat al lucrărilor de construcţie, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre slujirea preoţească şi întreita sa lucrare pastorală şi duhovnicească: „Instalarea unui preot înseamnă prezentarea lui credincioşilor şi implicarea lui în misiunea întreită a slujirii preoţeşti: cea de vestitor a Cuvântului lui Dumnezeu, pentru că va trebuie să predice cu timp şi fără timp, cea de liturghisitor, pentru că va trebui să săvârşească toate Tainele şi ierurgiile bisericeşti pentru nevoile credincioşilor şi misiunea de a-i conduce pe credincioşi pe calea mântuirii prin toate metodele rânduite în Teologia Pastorală”.

Mai apoi, Părintele Mitropolit i-a mulţumit fostului paroh, părintele Andrei Sicoe, pentru cei 43 de ani de slujire pastorală şi pentru cei 25 de ani de trudă ca preot în această zonă a Braşovului unde s-a ridicat un măreţ locaş de cult.

În cele din urmă, noul paroh Ioan Manea i-a asigurat pe toţi cei prezenţi de întregul său devotament şi de angajarea totală în finalizarea lucrărilor de construcţie: „Toţi trebuie să ne rugăm lui Dumnezeu să ne învrednicească să aducem această mărturie a unităţii, prin ceea ce facem să fim vrednici de a ne înfăţişa înaintea lui Dumnezeu”.

Comentarii Facebook


Știri recente