Binecuvântare arhierească pentru bănățeni în Duminica Samarinencei

În Duminica a 5-a după Sfintele Paşti, numită și „Duminica Samarinencei”, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara, a precizat Răzvan Fibișan.

La finalul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură referitor la semnificațiile Pericopei Evanghelice de la Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan (4, 5-42), ce relatează convorbirea Mântuitorului Hristos cu femeia samarineancă.

Părintele Mitropolit a reliefat faptul că „patriarhul Ioacov, cu slugile sale, a săpat 32 de metri nu în pământ, ci în stâncă până a găsit apă, pentru a avea familia sa și turmele sale. Acum, și Hristos vine în Sichem pentru a săpa o altfel de fântână, din care să curgă apa cea vie, pentru că îi spune femeii: «toți cei ce vor bea din fântâna lui Iacov vor înseta, dar cei ce vor bea apa cea vie, nu vor înseta niciodată». Prin urmare, a venit Hristos să le aducă celor din Sichem apă din fântâna cea de sus sau din fântâna lui Dumnezeu”.

Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a arătat că „Biserica lui Hristos este, de fapt, fântâna lui Dumnezeu, de unde izvorăște nu o apă oarecare, ci Sângele Mântuitorului Hristos. Ca atare, apa cea vie este Sângele jertfei lui Hristos sau, cu alte cuvinte, este iubirea lui Dumnezeu. În concluzie, iubirea este esența vieții. Cel ce iubește este viu, iar cel ce nu iubește este mort”.

La Dumnezeiasca Liturghie de la Catedrala mitropolitană a participat și Ansamblul „Vanghilizmo”, un grup de aromâni, îmbrăcați în portul lor popular, venit din comuna Mihail Kogălniceanu, jud. Constanța, pentru a participa la ce-a de-a XVI-a ediție a Festivalului Etniilor, de la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara.

Festivalul reunește anual mai multe formaţii artistice reprezentante a nouă etnii din Banat: maghiari, germani, sârbi, cehi, bulgari, evrei, ucraineni, aromâni şi rromi. Manifestarea este organizată de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, în colaborare cu Consiliul Judeţean Timiş şi Muzeul Satului Bănăţean.

La orele amiezii, Chiriarhul Banatului, împreună cu un sobor de preoți, alcătuit din pr. Ionel Popescu, vicar eparhial, pr. Ioan Bude, protoiereul Protopopiatului Timișoara I, pr. Traian Debucean de la Parohia Chișoda, pr. paroh Iulian Marius Șonea și ceilalți preoți slujitori ai parohiei, a oficiat slujba punerii pietrei de temelie pentru o nouă biserică în centrul comunei Giroc, jud. Timiș. La temelia noii biserici, Ierarhul a pus un fragment de piatră de pe Muntele Sinai, o piatră ce a auzit glasul lui Dumnezeu vorbind cu proorocul Moise, pentru a înfrăți Girocul cu Sfântul Munte Sinai sau România cu Patria de Sus. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Parohiei Giroc, condus de tânărul teolog drd. Mircea Sturza.

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Ioan a adresat un cuvânt de gratitudine pentru această extraordinară lucrare teandrică, încredințându-i, totodată, pe toți cei care au trudit cu brațele și cu mintea la înălțarea bisericii de permanenta purtarea de grijă a lui Dumnezeu.

Comentarii Facebook


Știri recente