Binecuvântare arhierească în parohia Stamate 1

Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a sfințit duminică, 22 septembrie 2013, Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din parohia Stamate 1, Protopopiatul Suceava 1, după cum aflăm din Ziarul Lumina. Sfântul lăcaș, ridicat între anii 1822-1862 de către doamna Maria Rosetti, a fost supus unui proces de reconsolidare și înfrumusețare.

Credincioșii din localitatea Stamate, județul Suceava, și din alte sate învecinate au avut bucuria de a participa duminică, 22 septembrie 2013, la resfințirea Bisericii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Lăcașul de închinăciune a fost repictat în tehnica tempera. De asemenea, la inițiativa părintelui paroh Mihai Leucă, au fost întreprinse mai multe lucrări: s-a ridicat o clopotniță, o casă de prăznuire și s-a împrejmuit ansamblul parohial cu gard de fier. Pentru efortul depus, părintele paroh Mihai Leucă a primit distincția de iconom stavrofor. „În această lună, comunitatea parohiei Stamate 1 a fost greu încercată, întrucât casa de prăznuire a fost afectată de un incendiu. Cu un efort deosebit din partea credincioșilor, s-a reușit ca până la sfințirea bisericii să se achiziționeze obiectele necesare sfintelor slujbe”, a spus pr. Vasile Irimia, protopop al Protopopiatului Suceava 1. În cuvântul adresat credincioșilor care s-au rugat pe tot parcursul Sfintei Liturghii, deși vremea a fost neprielnică, IPS Pimen a vorbit despre rugăciunile pe care Biserica le înalță pentru ca Dumnezeu să rânduiască vremuri bune, ploi la timp și rodirea pământului. „Dumnezeu ne oferă darurile Sale în funcție de credința noastră și de dragostea pe care o avem față de aproapele. Rodnicia pământului este dată de Dumnezeu și de munca noastră”, a explicat Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Lăcaș de închinăciune ctitorit de Maria Rosetti

Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, din parohia Stamate 1, a fost ridicată în sec. al XIX-lea, după cum se menționează în pisania de la intrarea în sfântul lăcaș: „Ziditu-va acest sfânt lăcaș cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul între anii 1822-1862, de către doamna Maria Rosetti. În anul 1862, Ioan Cantacuzino o înzestrează cu o catapeteasmă pictată. Biserica a fost sfințită de mitropolitul Veniamin Costachi. Între anii 1987-1988, în timpul păstoririi vrednicului de pomenire patriarh Teoctist, sfântul lăcaș a fost tencuit în praf de piatră în exterior, iar interiorul împodobit cu pictură în tehnică frescă de pictorul Chelsoi Mircea și dotat cu iconostas și strane din stejar sculptat”. La începutul lunii septembrie, casa socială a parohiei a fost mistuită de un incendiu, în urma căruia au ars mai multe obiecte bisericești și veșminte preoțești. Prin implicarea părintelui paroh Mihai Leucă, a credincioșilor din localitatea Stamate, a Protopopiatului Suceava 1 și a altor donatori, s-au achiziționat obiectele necesare desfășurării sfintelor slujbe.

Comentarii Facebook


Știri recente