Aproximativ 83.000 de gălăţeni au beneficiat de asistenţă socială din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos în anul 2016. Valoarea acestor activităţi social-filantropice s-a ridicat la 6.862.593 lei, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Casian în cadrul şedinţei Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Ajutorarea semenilor reprezintă o prioritate şi în anul 2017. Intensificarea eforturilor de construire/amenajare a Clinicii de Oncologie Pediatrică din Galaţi, este unul din obiectivele Arhiepiscopiei pentru acest an, a mai spus ierarhul.
Sâmbătă, 4 februarie 2017, la Centrul Eparhial din Galaţi s-au desfăşurat, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, lucrările Adunării Eparhiale, informează pr. Gabriel Molocea, Consilier Mass Media al Eparhiei Dunării de Jos.
Evenimentul a debutat cu slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală, la finalul căreia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian a oficiat o slujbă de Te-Deum şi a rostit rugăciuni speciale pentru pacea socială, dragostea sinceră faţă de aproapele şi unitatea dintre noi toţi.
Şedinţa forului deliberativ eparhial s-a desfăşurat în sala de conferinţe „Episcop Melchisedec Ştefănescu“, debutînd cu rugăciunea şi cuvântul de deschidere al Chiriarhului.
În continuare, ierarhul a prezentat hotărârea Sfântului Sinod prin care anul 2017 a fost proclamat „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești” și “Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”, după care a susţinut o meditaţie teologică cu privire la sensul icoanei în Biserică şi în viaţa de zi cu zi a creştinilor.
Înaltpreasfinţia Sa a prezentat câteva repere privind educaţia creştină şi principalele programe cu tinerii realizate în anul 2016. Ierarhul a evidenţiat şi lucrarea socială a celor 43 instituţii cu profil social-filantropic ale Eparhiei Dunării de Jos. Valoarea activităţilor filantropice, de care au beneficiat 82.191 persoane, s-a ridicat în anul 2016 la suma de 6.862.593 lei.
În cadrul comisiilor de lucru permanente, s-a luat act de rapoartele de activitate ale sectoarelor Centrului Eparhial şi ale celorlalte subunităţi bisericeşti şi au fost aprobate propunerile pentru anul 2017, între care amintim:
- intensificarea eforturilor de construire/amenajare a Clinicii de Oncologie Pediatrică din Galaţi. Proiectul a fost inaugurat în 2 iunie 2014, în cadrul Parteneriatului româno-german „Galaţi 2020“, prin care Arhiepiscopia Dunării de Jos conlucrează în plan social cu Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Centrale şi de Nord şi Biserica Evanghelică Lutherană din Landul Baden-Württemberg.
- continuarea programului de acordare burselor lunare parohiale;
- continuarea şi desfăşurarea unor programe social-filantropice în familii cu mulţi copii (cazuri de familii cu mulţi copii, din cele opt protoierii, cărora să li se asigure o locuinţă decentă);
- continuarea programului de tip caravană medicală „Sănătate pentru Sate”, şi susţinerea campaniei de donare de sânge;
- implicarea elevilor din licee, a studenţilor de la diverse Facultăţi şi a masteranzilor în teologie în activităţi de voluntariat, cu caracter social-filantropic, educaţional-cultural sau ştiinţific.
În încheiere, a fost lansat volumul al XVII-lea din seria „Biserică. Misiune. Slujire“, ultimul număr al revistei eparhiale „Călăuză ortodoxă“ şi a fost vizionat filmul domumentar “2016 – repere ale vieţii bisericeşti din Arhiepiscopia Dunării de Jos”, realizat în cadrul Biroului de Presă şi Comunicare al Eparhiei.