Bilanţul anului 2016 în Arhiepiscopia Dunării de Jos: Aproximativ 83.000 de persoane au beneficiat de asistenţă socială

IPS Casian la Aduanrea Eparhială

Aproximativ 83.000 de gălăţeni au beneficiat de asistenţă socială din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos în anul 2016. Valoarea acestor activităţi social-filantropice s-a ridicat la 6.862.593 lei, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Casian în cadrul şedinţei Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Ajutorarea semenilor reprezintă o prioritate şi în anul 2017. Intensificarea eforturilor de construire/amenajare a  Clinicii de Oncologie Pediatrică din Galaţi, este unul din obiectivele Arhiepiscopiei pentru acest an, a mai spus ierarhul.

Sâmbătă, 4 februarie 2017, la Centrul Eparhial din Galaţi s-au desfăşurat, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, lucrările Adunării Eparhiale, informează pr. Gabriel Molocea, Consilier Mass Media al Eparhiei Dunării de Jos.

Evenimentul a debutat cu slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală, la finalul căreia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian a oficiat o slujbă de Te-Deum şi a rostit rugăciuni speciale pentru pacea socială, dragostea sinceră faţă de aproapele şi unitatea dintre noi toţi.

Şedinţa forului deliberativ eparhial s-a desfăşurat în sala de conferinţe „Episcop Melchisedec Ştefănescu“, debutînd cu rugăciunea şi cuvântul de deschidere al Chiriarhului.

În continuare,  ierarhul a prezentat hotărârea Sfântului Sinod prin care anul 2017 a fost proclamat „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești” și “Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”, după care a susţinut o meditaţie teologică cu privire la sensul icoanei în Biserică şi în viaţa de zi cu zi a creştinilor.

Înaltpreasfinţia Sa a prezentat câteva repere privind educaţia creştină şi principalele programe cu tinerii realizate în anul 2016. Ierarhul a evidenţiat şi lucrarea socială a celor 43 instituţii cu profil social-filantropic ale Eparhiei Dunării de Jos. Valoarea activităţilor filantropice, de care au beneficiat 82.191 persoane, s-a ridicat în anul 2016 la suma de 6.862.593 lei.

În cadrul comisiilor de lucru permanente, s-a luat act de rapoartele de activitate ale sectoarelor Centrului Eparhial şi ale celorlalte subunităţi bisericeşti şi au fost aprobate propunerile pentru anul 2017, între care amintim:

  • intensificarea eforturilor de construire/amenajare a Clinicii de Oncologie Pediatrică din Galaţi. Proiectul a fost inaugurat în 2 iunie 2014, în cadrul Parteneriatului româno-german „Galaţi 2020“, prin care Arhiepiscopia Dunării de Jos conlucrează în plan social cu Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Centrale şi de Nord şi Biserica Evanghelică Lutherană din Landul Baden-Württemberg.
  • continuarea programului de acordare burselor lunare parohiale;
  • continuarea şi desfăşurarea unor programe social-filantropice în familii cu mulţi copii (cazuri de familii cu mulţi copii, din cele opt protoierii, cărora să li se asigure o locuinţă decentă);
  • continuarea programului de tip caravană medicală „Sănătate pentru Sate”, şi susţinerea campaniei de donare de sânge;
  • implicarea elevilor din licee, a studenţilor de la diverse Facultăţi şi a masteranzilor în teologie în activităţi de voluntariat, cu caracter social-filantropic, educaţional-cultural sau ştiinţific.

În încheiere, a fost lansat volumul al XVII-lea din seria „Biserică. Misiune. Slujire“,  ultimul număr al revistei eparhiale „Călăuză ortodoxă“ şi a fost vizionat filmul domumentar “2016 – repere ale vieţii bisericeşti din Arhiepiscopia Dunării de Jos”,  realizat în cadrul Biroului de Presă şi Comunicare al Eparhiei.

 

Comentarii Facebook


Știri recente