Biblioteca Sfântului Sinod a vernisat o expoziție dedicată Sf. Ier. Antim, ctitorul primei biblioteci publice

Părintele Arhimandrit Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, a inaugurat luni o expoziție de cărți cu ferecături brâncovenești. Aceasta i-a fost dedicată Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, ctitorului mănăstirii bucureștene care-i poartă numele și al primei biblioteci publice din Țara Românească.

Expoziția prezintă ferecături de carte din perioada brâncovenească și postbrâncovenească.

„Ferecătura recuperează și transpune mesajul Evangheliei prin iconografia pe care o prezintă”, a declarat Părintele Arhimandrit Policarp Chițulescu pentru Radio Trinitas. Astfel, în ciuda numelui, ferecătura „nu leagă, nu ascunde cuvântul lui Dumnezeu, ci îl apără”, a adăugat el.

Cea mai valoroasă piesă este cea realizată pentru Evanghelia Greco-Română din 1693 apărută la București.

„A suferit un incendiu dar, din fericire, elementele metalice cele mai valoroase s-au păstrat. Au fost restaurate cu multă trudă de restauratorul Bibliotecii Sfântului Sinod și aplicate pe un suport nou de catifea”, a precizat directorul Bibliotecii Sfântului Sinod.

O altă piesă notabilă este Arhieraticonul manuscris realizat de principesa Maria Ghica Sturza la Miclăușeni în 1897. Este îmbrăcat într-o copertă metalică decorată cu emailuri pictate la Viena, care reprezintă portretele sfinților ierarhi autori de liturghii.

„Pe revers, lucru mai puțin întâlnit în lumea modernă, cartea prezintă chipul Episcopului Silvestru Bălănescu al Hușilor, căruia i-a fost dedicată și dăruită”, a menționat Arhimandrit Policarp Chițulescu.

În expoziție sunt și câteva cărți de rugăciune îmbrăcate în fildeș sau în os și un Nou Testament greco-latin tipărit la Londra în 1622 și îmbrăcat în argint decorat cu rubine.

Evenimentul își propune să aducă o perspectivă nouă asupra cărții: cartea ca obiect de artă, ca obiect de cult și ca obiect sfințit.

„În semn de cinstire pentru unul dintre promotorii tiparului românesc și părintele limbii române liturgice, Sf. Antim Ivireanul, evenimentul de astăzi inaugurează o serie de manifestări dedicate cărții de patrimoniu, care se vor desfășura în fiecare an în preajma sărbătorii sfântului”, a mai precizat directorul Bibliotecii Sfântului Sinod.


Expoziția „Lumina care luminează în întuneric” poate fi vizitată săptămâna aceasta în holul central al Bibliotecii Sfântului Sinod de la Mănăstirea Antim, Str. Mitropolit Antim Ivireanul nr. 29 din București.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente