Biblioteca Metropolitană București a inaugurat joi, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, expoziția „Reflecții asupra Revoluției: 35 de ani de istorie”. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Agerpres și Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).
„Această expoziție este un omagiu adus celor care au luptat și s-au sacrificat pentru libertate. Este, de asemenea, o invitație adresată generațiilor tinere să reflecteze asupra unui moment crucial din istoria noastră”, a declarat Ramona Ioana Mezei, Directorul General al bibliotecii.
Mădălin Vasile Hodor, Vicepreședintele CNSAS, a explicat că s-a încercat focalizarea atenţiei nu doar asupra evenimentelor care s-au întâmplat în Decembrie 1989, ci și asupra anului 1989 în întreaga lume.
„Acesta a fost un an de transformări nu numai pentru România, ci pentru întregul spaţiu est-european – căderea Zidului Berlinului, modificările în ceea ce priveşte regimurile comuniste din toată Europa de Est – un fenomen care a schimbat radical cursul acestei părţi de lume, nu numai al României”, a spus el.
Alexandru Scorțar, elev în clasa a VII-a la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” din Capitală, a oferit o perspectivă emoționantă: „Noi, cei care nu am trăit acele vremuri, trebuie să prețuim ceea ce s-a câștigat prin sacrificiu. Este responsabilitatea noastră să ducem mai departe lecțiile istoriei.”
Expoziția include fotografii de arhivă din colecțiile Agerpres și materiale inedite din arhivele CNSAS, prezentând nu doar evenimentele din decembrie 1989, ci și contextul transformărilor din întreaga Europă de Est.
Publicul poate explora atât imagini expuse pe gardul exterior de la Sediul Central al Bibliotecii Metropolitane București, cât și documente și fotografii inedite, în expoziția din interiorul Sediului Central. Accesul este gratuit.
Expoziția „Reflecții asupra Revoluției: 35 de ani de istorie” va rămâne deschisă la Sediul Central al instituției de pe Str. Take Ionescu nr. 4 până în 12 februarie 2025. Ulterior, expoziția va ajunge în toate filialele Bibliotecii Metropolitane București.
Foto credit: Facebook / Biblioteca Metropolitană București