Biblioteca Academiei: Expoziție despre obiectele liturgice salvate în Primul Război Mondial de Al. Tzigara-Samurcaș

Biblioteca Academiei Române vernisează miercuri expoziția „Obiectele liturgice și poveștile lor în colecția fotografică a lui Alexandru Tzigara-Samurcaș“, care documentează rolul omului de cultură în protejarea patrimoniului cultural național în timpul Primului Război Mondial. Ca prefect al Bucureștilor, el a intervenit pe lângă armata germană, împiedicând sustragerea de obiecte bisericești din teritoriile ocupate.

„Instituția noastră, ca și alte prestigioase instituții culturale bucureștene – Muzeul Național al Țăranului Român, Biblioteca Centrală Universitară «Carol I», Institutul de Istoria Artei «George Oprescu» – şi-a propus să omagieze împlinirea a 150 de ani de la nașterea lui Alexandru Tzigara- Samurcaş, membru corespondent al Academiei Române”, explică Alina Popescu, curator al expoziției.

„Personalitate complexă, mereu în vâltoarea evenimentelor – în calitate de prefect al Poliției bucureștene în timpul ocupației germane, de secretar al reginei Elisabeta sau de însărcinat cu identificarea şi protejarea bunurilor culturale mobile – a fost un erudit de seamă, cu interes autentic pentru multe domenii ale culturii”, a adăugat specialista Cabinetului de Stampe, Fotografie, Hărți al Bibliotecii Academiei Române.

Alexandru Tzigara-Samurcaș a fost împuternicit și să inspecteze şi să protejeze proprietățile transilvănene în timpul avansării trupelor românești în Transilvania. Autoritățile române l-au desemnat reprezentant pentru negocierile de pace de la Trianon privitoare la retrocedările juste de obiecte înstrăinate în timpul războiului.

Evenimentul va avea loc în sala „Theodor Pallady“ din Calea Victoriei 125, începând cu ora 12.

Vor lua cuvântul acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, prof. Tudor Berza, membru corespondent al Academiei Române, prof. ing. Nicolae Noica, directorul general al Bibliotecii Academiei Române, și Alina Popescu, curatorul expoziției.

Expoziția aduce în prim plan poveștile obiectelor liturgice salvate, care sunt prezentate în peste 150 de fotografii, documente și manuscrise din imensa arhivă a istoricului de artă Alexandru Tzigara-Samurcaș aflată în colecțiile Bibliotecii Academiei Române, găzduite de Cabinetul de Stampe şi Cabinetul de Manuscrise, Carte Rară.

Alexandru Tzigara- Samurcaş a fost un cercetător asiduu al patrimoniului românesc, ctitorul Fundației „Regele Carol I” și al actualului Muzeu al Satului Românesc din Capitală, primul muzeu de etnografie şi artă națională.

Expoziția va fi deschisă în perioada 4-13 mai 2022, de luni până vineri, între orele 9-14. Intrarea este gratuită.

Foto credit: Academia Română

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente