Basarabia și Moldova, unite în rugăciune de sărbătoarea Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv

Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv a fost pomenit duminică la Catedrala Mitropolitană din Iași de un sobor de ierarhi format din Mitropoliții Teofan al Moldovei și Bucovinei și Petru al Basarabiei, Episcopul Antonie de Bălți și Episcopul vicar Calinic Botoșăneanul, informează Doxologia.ro.

În ajunul sărbătorii, sâmbătă, Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor a oficiat la catedrală slujba privegherii în cinstea sfântului.

Priveghere la Iași. Foto credit: Doxologia.ro/ Pr. Silviu Cluci

Slujba s-a încheiat cu o procesiune în jurul catedralei cu moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv.

Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul Chivotul și Corul Byzantion. Foto credit: Doxologia.ro/ Pr. Silviu Cluci

Duminică, numeroși credincioși au participat la Sfânta Liturghie oficiată de cei patru ierarhi din Moldova și de peste Prut.

Omilia a fost rostită de Mitropolitul Teofan care a prezentat pelerinilor prezenți virtuțile Sf. Iosif cel Milostiv: smerenia, pocăința, dragostea față de Dumnezeu.

„Cunoașterea păstoriților săi a fost împlinită de Sfântul Iosif cel Milostiv printr-o cunoaștere izvorâtă din smerenie, din duh de pocăință, din rugăciune și din dragoste dumnezeiască”, a evidențiat Înaltpreasfinția Sa.

Citându-l pe Pr. Dumitru Stăniloae, ierarhul a afirmat că sfântul avea „o sensibilitate sfâșietoare pentru orice durere, o sensibilitate și o empatie pentru durerea altuia mai mare decât pentru durerea sa proprie”.

La finalul slujbei, Mitropolitul Teofan a oferit în dar Mitropolitului Petru un fragment din moaștele Sfântului Iosif cel Milostiv, originar din Basarabia, ca semn de binecuvântare pentru credincioșii din Chișinău.

Sf. Ierarh Iosif cel Milostiv s-a născut la Răzălăi – Republica Moldova. Foto credit: Doxologia.ro/ Oana Nechifor

Sfintele relicve vor fi așezate spre cinstire în Paraclisul Mitropolitan Sf. Ioan Teologul din Chișinău, informează Mitropolia Basarabiei. Înaltpreasfințitul Petru a mulțumit pentru dar și pentru invitația de a sluji la Iași.

Un alt fragment se află la biserica din satul natal al sfântului, Răzălăi, raionul Sîngerei, dăruit cu ocazia proclamării solemne a canonizării pe plan local, în 2018.


Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei a fost cinstit duminică și la Mănăstirea Strămbu – Găiseni, Giurgiu. Între 1857-1863, sfântul a fost egumen al așezământului monahal.

Preasfințitul Părinte Ambrozie a oferit Maicii starețe o icoană cu Sf. Neagoe Basarab, ocrotitor împreună cu Sf. Iosif cel Milostiv, al mănăstirii. Foto credit: Episcopia Giurgiului

Mitropolitul Iosif Naniescu a fost canonizat de Sfântul Sinod al BOR în 5 octombrie 2017, fiind trecut în rândul sfinţilor cu titulatura „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei”. Proclamarea oficială a canonizării a avut loc în 25 martie 2018 la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, iar cea locală, de la Răzălăi, în 22 mai 2018.

Foto credit: Doxologia.ro/ Oana Nechifor și Pr. Silviu Cluci

Comentarii Facebook


Știri recente