„Basarabia, românii plecați afară și nașterea de copii” – trei deziderate enunțate de IPS Teofan la aniversarea „Unirii fundamentale”

„Inima, mintea și brațul fiecărui român adevărat ar trebui să cuprindă un întreit jurământ-angajament: Basarabia, românii plecați afară și nașterea de copii. Doar împlinirea acestor trei deziderate ne plasează în prelungirea și actualizarea năzuințelor acelor români autentici, care au realizat Unirea fundamentală de la 1859 și Unirea cea Mare de la 1918”, le-a spus IPS Teofan celor peste trei mii de persoane prezente la manifestările organizate la Iași cu prilejul împlinirii a 159 ani de la Unirea Principatelor Române.

La evenimentul din Piața Unirii a fost prezentă Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române. De asemenea, au participat reprezentanți ai autorităţilor locale şi judeţene și o delegaţie a Primăriei Chişinău, condusă de primarul interimar Silvia Radu, precum şi ministrul Culturii din Republica Moldova, Mona Babuc.

Un moment important a fost desfășurarea unui tricolor de 100 metri, purtat de aproximativ 300 de tineri. Manifestarea a marcat zece ani de la înfrățirea Iașului cu Chișinău.

Între cuvintele adresate celor prezenți, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a redat textul jurământului depus de Alexandru Ioan Cuza în urmă cu 159 ani la Iași:

„Jur, în numele Preasfintei Treimi și în fața Țării mele că voi păzi cu sfințenie drepturile și interesele patriei… uitând toată prigonirea și toată ura, iar iubind deopotrivă pe cei ce m-au iubit și pe cei ce m-au urât, neavând înaintea ochilor mei decât binele și fericirea nației mele. Așa Dumnezeu și compatrioții mei să-mi fie întru ajutor”.

Conform Înaltpreasfinției sale, acest jurământ este „fundamentul așezării Principatelor Române într-o singură Țară”. Iar odată cu aniversarea „Centenarului Unirii Depline” suntem chemați la actualizarea jurămintelor rostite în 1859 și 1918, a subliniat ierarhul, afirmând că actualizarea și prelungirea jurămintelor ar trebui să se facă prin împlinirea dezideratelor enunțate anterior: „Basarabia, românii plecați afară și nașterea de copii”.

„Dumnezeu să ne întărească spre a fi împlinitorii acestui sacru jurământ!” a încheiat Părintele Mitropolit.

Evenimentele aniversare au continuat cu diverse manifestări artistice. În jurul orei 12:30 a fost oficiată slujba de pomenire şi depunerea de coroane la mormântul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Foto credit: Primăria Municipiului Iași

Comentarii Facebook


Știri recente