Basarabenii să se simtă români: Episcopul Veniamin la conferinţa preoţească de la Iaşi

Sprijinul oferit românilor de peste Prut a fost unul dintre subiectele conferinţei preoţeşti din cadrul Protoieriei Iaşi 1, organizată luni la Mănăstirea Bucium. Întâlnirea a fost prezidată de Mitropolitul Teofan şi l-a avut ca invitat pe Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.

Episcopul Veniamin le-a vorbit clericilor despre provocările cu care se confruntă românii din Basarabia şi a evidenţiat sprijinul constant venit din Patriarhia Română.

„Sperăm ca prin implicarea și prin slujirea noastră, prin identificarea unor soluții pastorale pentru problemele concrete, să putem consolida Ortodoxia, iar basarabenii să nu se mai simtă străini aici, să se simtă români și să aibă puterea să-și mărturisească identitatea și credința”, a spus ierarhul.

Mitropolitul Teofan a vorbit despre fenomenul migraţiei care a afectat atât România, cât şi Basarabia.

„Nu este parohie din acest protopopiat care să nu aibă o persoană plecată în străinătate, precum sunt multe parohii din Protopopiatul Iași 1 care au primit în sânurile lor români din Basarabia” a evidenţiat Înaltpreasfinţia Sa.

Ierarhul a remarcat părţile pozitive ale acestui fenomen, dar a prezentat şi aspectele negative.

„Avem foarte mulți basarabeni care au studiat și studiază la Iași, avem și oameni de afaceri care fac aici lucruri frumoase; nu știm însă dacă e bine să ne bucurăm pentru aceasta sau nu. Bine ar fi fost și bine ar fi ca românii basarabeni să rămână la ei acasă, adică la noi acasă, în partea de est a Moldovei. Dacă ei părăsesc Moldova de Răsărit și vin la noi, vin la Cluj, la București, sau, din păcate, cei mai mulți merg și rămân în Europa Occidentală, rămâne pământul natal nelocuit, prilej pentru alții să vină și să se stabilească acolo”.

În deschiderea lucrărilor, Sfânta Liturghie a fost oficiată în altarul de vară al Mănăstirii Bucium.

Foto credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente