Bârlad: La 100 de ani de la întronizare, Episcopul Iacov Antonovici va fi omagiat într-un simpozion național

Simpozionul Național Episcopul Iacov Antonovici, ierarh pilduitor și istoric erudit – 100 de ani de la întronizare va avea loc sâmbăta aceasta, cu scopul de a reaminti portretul cultural și spiritual al ierarhului care a fost numit în timpul vieții membru de onoare al Academiei Române.

Vrednicul de pomenire Episcop Iacov Antonovici a condus Eparhia Hușilor în perioada 19 martie 1924 – 31 decembrie 1931.

Începând cu ora 10:00, Episcopul Ignatie al Hușilor va oficia o slujbă de pomenire pentru Episcopul Iacov Antonovici, la biserica „Sfântul Ilie” din municipiul Bârlad.

Lucrările simpozionului vor putea fi audiate în Sala de ședințe a Protopopiatului Bârlad, începând cu ora 10:30. Evenimentul va găzdui comunicări despre personalitatea și activitatea misionară a episcopului Iacov Antonovici.

În cadrul simpozionului vor lua cuvântul: Episcopul Ignatie al Hușilor, Episcopul vicar Emilian Crișanul al Episcopiei Aradului, Pr. Prof. Dr. Ion Vicovan de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” Iași. Prof. Elena Monu, Președinte Academia Bârlădeană, Prof. Costin Clit de la Colegiul „Cuza-Vodă” din Huși, istoric și cercetător, Prof. Costel Pascaru de la Colegiul Tehnic „Al. I Cuza” Bârlad, Arhim. Zaharia Curteanu, exarh al mănăstirilor din Episcopia Hușilor.

Evenimentul va fi moderat de Pr. Cosmin Gubernat, consilier cultural al Episcopiei Hușilor.

Episcopul Iacov Antonovici

Episcopul Iacov Antonovici rămâne în conștiința românilor prin activitatea cultural-misionară, remarcându-se prin numeroase realizări.

De-a lungul slujirii sale episcopale a reînființat Seminarul din Huși, a fondat un muzeu arheologic și religios, a reorganizat „Buletinul Eparhiei Hușilor”, a pus bazele „Ligii Culturale” din localitate, fiind ales ca președinte de onoare al acesteia. Cele mai mari festivități și evenimente culturale s-au desfășurat sub patronajul său, punând piatra de temelie a Seminarului Teologic.

Episcopul Iacov a publicat numeroase volume de studii şi documente istorice, cu deosebire privind ţinutul Tutova şi oraşul Bârlad.

Marele istoric și savant Nicolae Iorga l-a denumit „ultimul dintre episcopii cărturari și patrioți moldoveni care merg pe urmele lui Melchisedec Ștefănescu”.

Episcopul Iacov Antonovici s-a stins din viață la 31 decembrie 1931, în orașul Huși, fiind înmormântat lângă altarul Catedralei Episcopale.

 Foto credit: Ziarul Lumina / Fototeca Ortodoxiei Românești


Știri recente